Nike довелося скасувати випуск моделі кросівок Air Force через протести корінного народу Панами

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Виробник спортивного екіпірування Nike відмовився від випуску обмеженої версії своїх кросівок Air Force 1 «Puerto-Rico» через протест однієї з корінних народностей Панами, повідомляє ВВС.

Виробник описував цю модель як данину поваги Пуерто-Ріко, але народність Гуна заявила, що Nike використовує її традиційний візерунок «молу». Група звинуватила корпорацію в «піратстві». Адвокат представників Гуна заявив, що вони вимагають не тільки вилучення взуття, але й компенсації.

Nike принесла вибачення за «неточне представлення» моделі і заявила, що Air Force 1 «Puerto-Rico» не буде продаватися. Нову модель кросівок Air Force 1 повинні були представити в червні.

Народ Гуна, також відомий як Куна, живе переважно на низинних островах Карибського басейну, які складають автономний район Гуна-Яла і є одною із семи корінних народностей Панами. Екологи стверджують, що островам загрожує затоплення через глобальне потепління. Традиційні візерунки народу Гуна — «молу» — це яскраві закручені малюнки, що демонструють світогляд представників народу.

  • Раніше Nike випустила кросівки моделі Air Max 270 із логотипом на підошві, який нагадав деяким споживачам слово «Аллах». На онлайн-платформі Change.org створили петицію, у якій попросили виробника спортивного взуття відкликати партію зі світового ринку.
  • Компанії Nike, Adidas, Under Armour, Foot Locker та інші виробники спортивної екіпіровки написали листа президентові США Дональду Трампу. У ньому вони назвали «катастрофічними» нові мита на імпорт взуття з Китаю.