Генасамблея ООН ухвалила резолюцію, що вимагає від Британії повернути Маврикію острови Чагос

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Генасамблея ООН закликала Велику Британію відмовитися від контролю над архіпелагом Чагос в Індійському океані та віддати його Маврикію. Про це повідомляє The New York Times.

Генасамблея ухвалила відповідну резолюцію. У документі йдеться, що Велика Британія має відкликати свою «колоніальну адміністрацію» з островів Чагос протягом шести місяців.

За ухвалення резолюції проголосували 116 країн, шість були проти. Проти проголосували, зокрема, США.

Посол Великої Британії Карен Пірс заявила, що «розчарована результатом». Також вона сказала, що Британія не планує відмовлятися від островів.

У чому суть конфлікту?

Велика Британія фактично викупила архіпелаг у 1965 році, заплативши Маврикію понад 4 мільйони фунтів стерлінгів. Цінність островів у тому, що на них розташована стратегічна американська авіабаза «Дієго Гарсія».

Британський уряд називає острови Британською територією в Індійському океані. Близько 1 500 корінних жителів острова депортували, а в 1971 році найбільший острів здали в оренду США під авіабазу.

У своєму поданні в Міжнародний суд ООН Маврикій стверджував, що він був змушений відмовитися від островів Чагос в обмін на свою незалежність. За словами адвокатів країни, такий поділ суперечив ухваленій 1960 року резолюції ООН № 1514, за якою заборонений поділ колоній до набуття ними незалежності.

  • 26 лютого Міжнародний суд ООН рекомендував Великій Британії повернути острови Чагос Маврикію «якомога швидше», розцінивши британську присутність на цій території в Індійському океані як окупацію.