У Верховному суді оскаржили указ Зеленського про розпуск Ради

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Громадянський рух «Спільна справа» оскаржив у Верховному суді указ президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради та дострокові вибори. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив координатор руху Олександр Данилюк.

«Спільна справа» оскаржила незаконний указ Зеленського про розпуск Верховної Ради до Верховного суду. Вибори мають відбуватися за відкритими списками, і кандидати мають подавати декларації, пане Зеленський. Не треба тримати українців за дурнів, які не розуміють ваші договорняки», — зазначено у повідомленні.

Рух «Спільна справа» створений у 2010 році. Рух наголошує, що був ініціатором й активним учасником антиурядових акцій протесту періоду режиму Януковича: Податкового Майдану та Євромайдану.

  • Раніше голова парламенту Андрій Парубій заявив, що рішення президента Володимира Зеленського про розпуск парламенту буде оскаржене в Конституційному суді .
  • Зеленський підписав указ про припинення повноважень парламенту та його розпуск 21 травня, після консультацій з головами фракцій. Дострокові вибори призначено на 21 липня. Глава держави також скликав позачергове засідання парламенту на 22 травня, на якому пропонував внести зміни у виборче законодавство.
  • 22 травня нардепи лише з третьої спроби розпочали засідання. На ньому Рада провалила два внесені президентські законопроекти: про зміну виборчого законодавства для проведення виборів народних депутатів у парламент і про внесення змін щодо здійснення закупівель під час виборчого процесу. Після цього спікер Ради Андрій Парубій закрив засідання до 28 травня.
  • 23 травня в газеті Кабінету міністрів «Урядовий курʼєр» опублікували указ Зеленського про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. Таким чином, цей документ вже набув чинності.