У Зеленського розповіли, на що поміняють «Роттердам +» і коли запустять новий ринок електроенергії

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
У Зеленського розповіли, на що поміняють «Роттердам +» і коли запустять новий ринок електроенергії

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Представник президента в Кабінеті міністрів Андрій Герус заявив, що команда Зеленського спробує звернутися до уряду та парламенту з пропозицією перенести введення нового ринку електроенергетики ще на один рік, для того щоб ретельно підготуватися і запускатися, коли все буде остаточно готово. Про це він розповів в інтервʼю кореспонденту theБабеля.

«Із запуском «нового ринку» може відбутися певний колапс ціноутворення. Коли дві компанії контролюють 90% ринку, вони можуть домовитися чи просто підняти ціни. Перш за все, це цінові ризики. По-друге, є проблеми з нормативно-правовою базою — не всі підзаконні акти ухвалені. І, по-третє, — технічні проблеми», — зазначив Герус.

Представник президента в Кабміні наголосив, що ціна на електроенергію на ринку змінюється щогодини, а в Україні немає системи погодинного обліку, системи передачі даних, немає таких біржових механізмів і протестованих ІТ-продуктів.

«Якщо все запуститься зараз, ми не знаємо, які технічні та фінансові проблеми можуть бути. Не можна таку складну реформу проводити настільки непідготовлено», — зауважив Андрій Герус.

За його словами, саме «новий ринок» має замінити «Роттердам +», але в такому разі можна отримати ціну «Роттердам ++». На запитання theБабеля, чи пропонує команда президента Зеленського якісь альтернативи, Герус відповів ствердно.

«Звичайно. «Роттердам» без плюса і з певним дисконтом на вміст сірки», — сказав він.

  • 22 травня президент Володимир Зеленський призначив Андрія Геруса представником президента в Кабінеті міністрів України.
  • Представник президента в Кабінеті міністрів Андрій Герус припускає, що викликана достроковими виборами до Верховної Ради невизначеність із парламентською коаліцією й урядом може вплинути на поточну співпрацю України з Міжнародним валютним фондом (МВФ) за програмою Stand-By Arrangement (SBA).