Голова ЦВК Сліпачук оголосила про початок виборчого процесу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Голова ЦВК Тетяна Сліпачук заявила, що виборчий процес позачергових виборів до парламенту починається з 24 травня. Про це вона розповіла під час брифінгу.

«Після публікації у відповідності з законом указу президента України від 21 травня 2019 року про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів і у відповідності із законом України про вибори народних депутатів виборчий процес позачергових виборів депутатів починається з наступного дня після публікування, тобто з 24 травня 2019 року без прийняття Центральною виборчою комісією якого-небудь рішення про його початку», — заявила вона.

Сліпачук зазначила, що ЦВК не встигне підготуватися до виборів за діючою системою закупівель. Також вона додала, що оскарження указу Зеленського жодним чином не вплине на процес.

Глава ЦВК заявила, що зміна виборчого законодавства негативно вплине на процес. «Коли ми змінюємо виборчі правила, ми повинні думати про виборчі права громадян, про ґендерні принципи, ми повинні думати про наших тимчасово переміщених осіб, ми повинні думати про те, як голосують люди з інвалідністю [...]. Безлад нам не потрібен», — сказала вона.

  • У газеті Кабінету міністрів «Урядовий курʼєр» 23 травня опублікували указ президента Володимира Зеленського про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. Указ набув чинності. Позачергові вибори призначені на 21 липня 2019 року.
  • Громадянський рух «Спільна справа» оскаржив у Верховному суді указ президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради та дострокові вибори.
  • На виборах у Верховну Раду понад 3% підтримки мають вісім партій. Лідер електоральних симпатій серед політичних сил — партія «Слуга народу». Її готові підтримати 43,8% тих, хто має намір голосувати та визначився з симпатіями.