Опитування: На парламентських виборах бар’єр у 5% долають чотири партії, ще дві — на межі

Автор:
Олена Мельник
Дата:

На виборах до Верховної Ради найбільшу підтримку має партія «Слуга народу». Про це свідчать результати опитування, проведеного з 15 до 19 травня центром «Соціальний моніторинг» та «Українським інститутом соціальних досліджень ім. О. Яременка».

Участь у дослідженні взяв 2 121 респондент.

Дані показують, що на виборах готові проголосувати майже 85% опитаних. Молодь менш активна, порівняно з президентськими виборами, а найвищий рівень декларованої активності — серед тих, кому 50 і більше років. Це зазначила голова правління «Українського інституту соціальних досліджень імені О. Яременка» Ольга Балакірєва на прес-конференції.

Серед усіх опитаних рейтинг партій виглядає так:

  • «Слуга народу» — 29,5%,
  • «Опозиційна платформа — За життя» — 8,3%,
  • «Блок Петра Порошенка «Солідарність» — 7,3%,
  • ВО «Батьківщина» — 7,1%.
  • Партія «Сила і честь» Ігоря Смешка — 4,2%,
  • «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка — 3,2%.

Трохи більше 2% підтримки також мають партія Святослава Вакарчука, Радикальна партія Олега Ляшка та «Опозиційний блок — партія миру». Менше 2% мають партія «Свобода», «Самопоміч» і партія Володимира Гройсмана. Рейтинг решти політичних сил нижчий за 1%.

Серед тих респондентів, хто візьме участь у виборах, показники дещо вищі.

За словами Балакірєвої, «Слуга народу» наближається до 40%, «Опозиційна платформа — За життя» перевалила за 11%, Блок Петра Порошенка — менше 10%, дуже наближене до нього ВО «Батьківщина».

Крім того, у партії «Сила і честь» 5,7% підтримки, а у «Громадянської позиції» Анатолія Гриценка — 4,3%.

  • На виборах до Верховної Ради понад 3% підтримки мають вісім партій. Про це свідчать дані опитування соціологічної групи «Рейтинг», проведеного 16—21 травня.