Генсек Антоніу Гутерреш: Напруженість між США, Росією і Китаєм блокує роботу Радбезу ООН

Дата:
Генсек Антоніу Гутерреш: Напруженість між США, Росією і Китаєм блокує роботу Радбезу ООН

Drew Angerer / Getty Images

Криза в міжнародній співпраці між великими геополітичними гравцями — США, Росією та Китаєм блокує роботу Ради Безпеки Організації Обʼєднаних Націй (ООН). Про це в інтервʼю німецькому телеканалу ARD заявив генсек ООН Антоніу Гутерреш.

«Взаємини між великими державами США, Росією, Китаєм ніколи не були такими неблагополучними, як зараз. Це негативно впливає на на роботу Ради Безпеки. Ми співпрацюємо в багатьох галузях, але щойно виникає серйозна проблема, серйозна криза — Сирія то, відносини з Іраном чи інша ситуація, практично неможливо добитися узгодженого рішення в Радбезі. І, звичайно ж, у багатьох таких випадках Радбез паралізують накладанням вето», — заявив Гутерреш.

За його словами, це також негативно позначається на репутації ООН. «Люди не роблять відмінностей між Радою Безпеки, ЮНІСЕФ, комісаром ООН у справах біженців. Вони сприймають усе як єдину організацію, тому ми всі платимо ціну за це», — додав Гутерреш.

  • 20 травня Члени Ради Безпеки ООН проголосували проти проведення засідання ,ініційованого російською делегацією щодо українського закону про мову. Представник Франції заявив, що вважає, що російська делегація спеціально ініціювала це засідання в день інавгурації президента Володимира Зеленського, аби використовувати Радбез для власних цілей.
  • США не підтримали ініціативу ООН у боротьбі з пластиковими відходами .
  • 8 травня Україна на наступні кілька років увійшла до складу двох комісій Організації Обʼєднаних Націй — в Комісію з наркотичних засобів (2020—2023 роки) та в Комісію з народонаселення й розвитку (2020—2024 роки).