Командирів ЗСУ зобовʼязали вивчити ставлення солдатів до перемовин з бойовиками «ЛДНР». Пізніше в командуванні заявили, що це викривлена інформація. Що відбувається?

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Оперативне командування «Північ» (Житомирська, Київська, Полтавська, Сумська, Черкаська, Чернігівська області та місто Києв) отримало розпорядження за підписом генерал-майора Петра Ромигайла стосовно можливих переговорів з бойовиками «ЛДНР». Копія документу є в розпорядженні theБабеля.

У ньому йдеться, що українських військових Збройних сил запитують про їхнє ставлення до можливих перемовин з бойовиками.

«Командирам військових частин організувати та провести вивчення серед особового складу ставлення військовослужбовців щодо можливих перемовин з «ДНР» і «ЛНР» і в термін до 16:00 24.05.2019 через управління морально-психологічного забезпечення надати аналіз вивчення даного питання та можливі наслідки зазначеного.

Контроль за виконанням вимог телеграми покласти на начальника управління морально-психологічного забезпечення заступника командувача військ оперативного командування «Північ» з морально-психологічного забезпечення», — повідомляється в документі.

Пізніше повний текст розпорядження опублікував журналіст Юрій Бутусов.

Facebook / Юрий Бутусов

Що кажуть у командуванні «Північ»?

В оперативному командуванні (ОК) «Північ» спростували інформацію з приводу опитування українських військових про можливі переговори з бойовиками самопроголошених «ДНР» і «ЛНР».

Як повідомив theБабелю прес-офіцер оперативного командування «Північ» Віталій Кирилов, це мало бути не опитування військовослужбовців, а вивчення настроїв цивільного населення

«Це було розпорядження серед військової частини ОК «Північ», проте надіслані документи одразу були з помилками. Інформація, яка повинна була міститися в цьому документі, це вивчення громадської думки серед цивільного населення, зокрема, в місцях дислокації чергових частин. Тобто опитування військовослужбовців не було метою, метою було вивчення громадської думки, позиції, настроїв серед цивільного населення», — зазначив Кирилов в коментарі.

Також в прес-службі наголосили, що вивчення суспільно-політичних настроїв серед населення проводиться постійно. Кирилов додав, що це була внутрішня помилка виконавців, а не першого заступника командувача військ оперативного командування «Північ» генерал-майора Петра Ромигайла, чий підпис стояв під розпорядженням.

У командуванні призначено службову перевірку.

У Facebook прес-служба командування також повідомила, що в ЗМІ потрапила викривлена інформація.

  • 21 травня президент Володимир Зеленський звільнив Віктора Муженка з посади начальника Генерального штабу — Головнокомандувача Збройних Сил України. Його посаду зайняв Руслан Хомчак. Відповідні укази опубліковані на сайті президента.
  • Новий начальник Генерального штабу Збройних сил Руслан Хомчак назвав основні завдання для армії, «які потрібно почати з цієї ж хвилини виконувати». Заяву він зробив після того, як міністр оборони Степан Полторак представив його колективу військовослужбовців.