Вночі: в Україні розпочалася виборча кампанія в Раду, США висунули 17 нових звинувачень Ассанжу, а в Ізраїлі тривають масштабні пожежі

Автор:
Олена Мельник
Дата:

В Україні розпочалася виборча кампанія до Верховної Ради

З 24 травня в України розпочався виборчий процес позачергових виборів до парламенту. Новий склад Верховної Ради українці обиратимуть 21 липня.

21 травня президент Володимир Зеленський оголосив про розпуск парламенту. 23 травня був опублікований і набув чинності його указ. Відповідно до закону, виборча кампанія починається наступного дня після публікації документу. Напередодні голова ЦВК Тетяна Сліпачук зазначила, що ЦВК не встигне підготуватися до виборів за чинною системою закупівель. Також вона додала, що оскарження указу Зеленського жодним чином не вплине на процес.

США висунули 17 нових звинувачень Ассанжу

Міністерство юстиції США оприлюднило 17 нових кримінальних звинувачень проти засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа. Його звинувачують у тому, що він незаконно опублікував імена секретних джерел і змовився з колишнім військовим аналітиком розвідки Челсі Меннінг та допомагав їй в отриманні доступу до секретної інформації.

Спочатку Ассанжа звинувачували у змові з Меннінг для отримання доступу до урядового компʼютера після витоку WikiLeaks у 2010 році сотень тисяч повідомлень військових США про війни в Афганістані та Іраку. Тепер йому загрожує загалом 18 кримінальних справ, і в разі засудження він опиниться за ґратами на багато десятків років, пише Reuters .

В Ізраїлі тривають масштабні пожежі

23 травня в центральній і південній частинах Ізраїлю сталося понад 20 пожеж, кілька важливих доріг було перекрито, припинено залізничний рух, евакуйовано близько 35 тис. осіб. Серйозно постраждали два села в центральній частині країни, де згоріли 16 будинків. Для гасіння вогню задіяно більш ніж десять літаків, пише Укрінформ .

Через природні пожежі уряд країни звернувся до міжнародної спільноти по екстрену допомогу. Зокрема, Кіпр, Грецію та Італію попросили направити пожежні літаки. Як заявляють рятувальники, головною причиною пожеж могла стати тривала спека — в четвер температура повітря сягнула в деяких районах + 48 ° C.

У справі Манафорта висунули звинувачення банкіру, який давав свідчення

Колишнього керівника американського банку звинувачують у тому, що він схвалив кредити на мільйони доларів для голови виборчої кампанії Трампа Пола Манафорта в обмін на отримання посади в адміністрації Трампа. Звинувачення висунули прокурори Нью-Йорка проти чиказького банкіра Стівена Колка, пише «Голос Америки».

Манафорт отримав 16 мільйонів доларів позики від Federal Savings Bank, у якому працював Колк. Банкір з Чикаго виступав свідком у справі проти Манафорта, що слухалась у федеральному суді в місті Александрія, у штаті Вірджинія минулого року.

Курт Волкер розповів у Білому домі про інавгурацію Зеленського

Спецпредставник Державного департаменту США в Україні Курт Волкер разом із американським послом та сенатором поінформував керівництво Білого дому про візит на інавгурацію президента Володимира Зеленського. У своєму повідомленні у Twitter він також додав, що існують можливості для просування спільних інтересів України і США.