SpaceX із третьої спроби запустила ракету Falcon 9. Перші 60 супутників успішно доставлені на орбіту

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Американська компанія SpaceX із третьої спроби запустила в космос ракету важкого класу Falcon 9 із 60 інтернет-супутниками. Ці апарати є частиною проекту Starlink зі створення групи супутників, які повинні забезпечити майже всю поверхню Землі відносно недорогим широкосмуговим доступом в інтернет.

Трансляцію запуску компанія вела в YouTube та покроково повідомляла про події в Twitter.

Через годину після старту SpaceX заявила про успішне розміщення 60 супутників на орбіті, а згодом і про їх підключення.

Що таке Starlink?

Проект SpaceX, який почався ще в 2015 році. За задумом Маска, до середини 2020-х на орбіту Землі виведуть 12 тисяч супутників для створення дешевого і високопродуктивного супутникового інтернет-каналу звʼязку і технічних передавачів для прийому і передачі сигналу з Землі та орбіти.

Кожен супутник покриватиме коло площею понад 2 тис. кв. км. Як запевнеє SpaceX, швидкість передачі даних через такий канал сягатиме 1 Гб/с. Сам Маск планує виручити у 2025 році від цього проекту понад $30 млрд.

  • Перший запуск ракети мав відбутися у ніч на 16 травня, але його перенесли на один день за кілька хвилин до старту через сильні вітри у верхніх шарах атмосфери.
  • Старт ракети 17 травня також скасували. Зробили це для того, щоб знову ретельно перевірити обладнання та оновити програмне забезпечення супутників. «Завжди хочемо зробити все можливе на Землі, щоб максимізувати успіх місії», — повідомила тоді SpaceX у Twitter.