На Тайвані зареєстрували перші одностатеві шлюби в Азії

Автор:
Олена Мельник
Дата:
На Тайвані зареєстрували перші одностатеві шлюби в Азії

Ashley Pon / Bloomberg via Getty Images

На Тайвані 24 травня вперше офіційно зареєстрували одностатеві шлюби. Агентство AFP називає цей день історичним моментом для прав ЛГБТ в Азії і кульмінацією боротьби за рівність, яка тривала протягом трьох десятиліть.

«Весілля, які відбулися через тиждень після того, як законодавці прийняли безпрецедентне рішення легалізувати одностатеві шлюби, незважаючи на стійку консервативну опозицію, ставлять Тайвань в авангард зростаючого руху за права геїв в Азії», — йдеться в повідомленні.

Кілька десятків пар були одними з перших, хто прибув в урядовий офіс в центрі Тайбея, щоб юридично зареєструвати свої відносини. Закохані поцілувалися і обнялися перед пресою, а потім з гордістю підняли свої весільні сертифікати та посвідчення, що підтверджують їхній статус.

Очікується, що близько 300 одностатевих пар зареєструють свої шлюби у пʼятницю, 24 травня.

  • Тайвань став першою країною в Азії, де легалізували одностатеві шлюби. 17 травня парламент Тайваню ухвалив відповідний закон. У 2017 році Конституційний суд країни визнав, що одностатеві пари мають право легально одружитися. У парламенту було два роки на те, щоб внести зміни в законодавство.
  • На День святого Валентина, 14 лютого, 13 пар вперше в Японії оскаржили заборону одностатевих шлюбів. Вони подали позови проти уряду і вимагають відшкодувати по 1 млн єн ($9 тис.) на людину за те, що їм відмовлено в тих самих юридичних правах, які мають гетеросексуальні пари.