Синод ПЦУ заборонив архієреям брати учать у виборах та їздити за кордон без дозволу предстоятеля. Про що говорили?

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Синод ПЦУ заборонив архієреям брати учать у виборах та їздити за кордон без дозволу предстоятеля. Про що говорили?

Палінчак Михайло / УНІАН

Засідання Священного Синоду розпочалося 24 травня о 10 годині в Будинку митрополита, що на території Софії Київської. Після засідання Епіфаній вийшов до журналістів.

Про що говорили з Філаретом?

Під час Синоду сторони обговорили ситуацію, яка склалась у ПЦУ, та заяви, які лунали протягом останніх двох тижнів. Але Філарет продовжив наполягати на тому, що Київський патріархат ще існує і його не знято з реєстрації.

«Хоча всі ми намагались переконати і довести, що юридично і фактично уже немає УПЦ КП, а Київський патріархат ліг в основу ПЦУ. Тому певною мірою ми дискутували, розмовляли, переконували, але всі побачили, що Святійший патріарх Філарет, на жаль, залишився на своєму», — сказав Епіфаній.

Зокрема, він підтвердив, що Філарет продовжує контролювати Київську єпархію і всі її надходження.

«Була домовленість ще перед Обʼєднавчим собором про те, що ті єпархії і приходи, які перебували у того чи іншого архієрея, залишаться і далі підкорятися йому. Єпархія міста Києва та парафії, які підпорядковувалися йому до 15 грудня, залишаються в його складі. А саме з цих парафій, монастирів є основні прибутки», — сказав митрополит Епіфаній.

Він зазначив, що було визначено, що протягом наступного місяця всі єпархіальні управління, тобто єпархії, які до цього часу ще не пройшли перереєстрацію, повинні подати відповідні документи і внести зміни до своїх статутів, чітко визначивши належність до Православної церкви України.

Нові призначення в ПЦУ

На синоді архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір був призначений головою Синодального управління у справах молоді, архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор — головою Синодального управління взаємодії з молодіжно-патріотичними громадськими об’єднаннями, митрополит Львівський і Сокальський Димитрій — головою Інституту церковної історії.

Закордонні візити та вибори

Було прийнято рішення, що відтепер закордонні візити, зокрема паломництва, архієреї повинні узгоджувати із предстоятелем та отримати від нього благословення на поїздку.

На Синоді обговорювалось питання участі священнослужителів у політичному житті. Зокрема, було заборонено архієреям і клірикам висувати свої кандидатури для обрання до Верховної Ради чи на посади місцевого самоврядування, де передбачене прийняття на постійну роботу.

«Священнослужителі не мають права брати участь і бути кандидатами на виборах у Верховну Раду. Тільки на місцевому рівні з благословення того чи іншого архієрея священнослужитель має право взяти участь чи то у виборах до міської ради, селищної, чи територіальної громади», — заявив митрополит Епіфаній.

Миро

Епіфаній заявив, що ПЦУ і далі буде отримувати миро від Константинопольської Матері-Церкви, що не суперечить незалежності Української православної церкви.

«Якщо ми проаналізуємо останні пʼять Томосів, які надавалися іншим Помісним православним церквам, то у всіх них був прописаний пункт, що церква не має права самостійно готувати миро. А через миро, через отримання мира відбувається духовний звʼязок із Матірʼю-Церквою. І це взагалі не є проблемою, що Матір-Церква Константинопольська і далі надаватиме миро», — зазначив Епіфаній.

  • Український переклад Томосу про автокефалію Православної церкви України опублікував у Twitter посол України в Туреччині Андрій Сибіга.
  • Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній заявив, що спілкується з патріархом Філаретом і прислухається до його порад, але не буде виконувати всі його вимоги. У своїх діях він покладається на Священний синод і не може одноосібно ухвалювати рішення.
  • Почесний патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що глава Православної церкви України (ПЦУ) Епіфаній, який був обраний предстоятелем 15 грудня 2018 року на Обʼєднавчому соборі, за 4—5 місяців жодного разу не провів разом служби та рідко з ним спілкується.