«У справі Гандзюк можуть зʼявитися підозрювані правоохоронці». Генпрокурор Луценко дав інтервʼю LIGA.net. Головні тези

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
«У справі Гандзюк можуть зʼявитися підозрювані правоохоронці». Генпрокурор Луценко дав інтервʼю LIGA.net. Головні тези

Sergii Kharchenko / NurPhoto via Getty Images

Генеральний прокурор Юрій Луценко дав велике інтервʼю LIGA.net. Він розповів, чому не збирається у відставку, а також про найбільш резонансні кримінальні справи, співпрацю з адвокатом президента США Рудольфом Джуліані, зустріч із Володимиром Зеленським та бізнесмена Ігоря Коломойського. theБабель наводить головні тези.

Про відставку

Луценко каже, що у відставку не збирається — попри те, що до цього закликав президент Зеленський. Він готовий піти з посади, тільки якщо так вирішить парламент.

«У відставку, звичайно, у свій час піду. Але не через ультиматуми. Хочу, щоби передача цих досягнень відбулася в законний, спокійний спосіб, бо будь-які революційні потрясіння, як правило, знищують розпочаті процеси і кримінальні провадження», — сказав Луценко.

Про UMH

«У справі UMH [медіахолдинг, який Борис Ложкін продав олігарху Сергію Курченку за часів Януковича] я так і не зміг добитися від прокурора [Костянтина] Кулика пояснень — у яких діях Ложкіна є ознаки кримінальних порушень. Теза про те, що Ложкін не міг не знати, що продає компанію [UMH] за «брудні кошти», не витримує жодної критики. Бо за такою логікою треба посадити прокурора Кулика за те, що він купував бензин у ті часи, коли ринок нафтопродуктів контролював Курченко. Кулик, виходить, тоді також фінансував ОПГ. Тому чекаю фактів. Будуть факти — будуть підозри. Але політично мотивованих підозр при мені не було й не буде», — каже Луценко.

За його словами, актив Курченка UMH підлягає конфіскації.

Про зустріч із Зеленським

Луценко розповів, що зустрічався з новим президентом. Але не особисто, а разом із його командою.

«Це була зустріч, де я напівофіційно звітував про три роки в Генпрокуратурі і що ще потрібно зробити. А також поговорили про основні завдання боротьби з корупцією, як перекрити головні її джерела — держсектор, митницю, рейдерство, афери із землею», — розповів Луценко.

За словами генпрокурора, у нього з Зеленським «нормальні людські стосунки» вже давно. Луценко каже, що його часто запрошували на концерти «Кварталу 95 », коли він був міністром внутрішніх справ.

Про Тимошенко і політичних союзників

«Я намагаюся зберігати з Юлією Володимирівною добрі стосунки. Ми все більше розходимося в політичних питаннях. Але людські стосунки, принаймні, з мого боку, є добрими», — каже Луценко.

При цьому, за його словами, на цьогорічних президентських виборах Тимошенко «крупно атакувала» його чотири рази.

Луценко каже, що добре спілкується з усіма «політиками майданівського табору», крім Анатолія Гриценка.

Про справу Гандзюк

«Я не виключаю, що можуть зʼявитися ще підозрювані. Маю на увазі посадовців, імовірно причетних. Ще один епізод: імовірно керівники місцевих правоохоронних органів зливали інформацію, що дозволило [одному з підозрюваних Олексію] Левіну залишити Україну», — сказав Луценко.

Про Лещенка

Луценко рішуче націлений притягнути до відповідальності народного депутата Сергія Лещенка за розголошення даних досудового слідства.

«Лещенко буде відповідати за розголошення таємниці слідства шляхом оприлюднення так званої «чорної каси» «Партії регіонів», бо він не був журналістом. Народний депутат несе за це відповідальність», — сказав він.

Про адвоката Трампа Джуліані

Луценко розповідає, що знайомий із Рудольфом Джуліані з 2015 року та зустрічався з ним кілька разів. Той, за його словами, цікавився справою Burisma.

«Він [Джуліані] вважає, що справа проти фірми Злочевського (Burisma), де працювали низка іноземних членів правління, гальмувалася, а потім передана в НАБУ і закрита під впливом Байдена-старшого», — сказав він.

Луценка ж цікавило те, що Джуліані має прямий доступ до президента США Дональда Трампа.

«Я хотів активізувати відносини з правоохоронною системою США щодо повернення $7 млрд, які ОПГ Януковича завели на територію США. У нас є докази того, що фірми, які в хетч-фонд США завели ці кошти, або ті самі, або повʼязані з фірмами, які відмивали кошти зі спецконфіскації $1,5 млрд», — розповів Луценко.

Також генпрокурор говорив із Джуліані після того, як той скасував свій приїзд в Україну через Лещенка. За словами Луценка, адвокат Трампа обіцяв запланувати ще одну поїздку та зустрічі в Україні.

Про Коломойського

Луценко каже, що готовий «пити каву» з бізнесменом Ігорем Коломойським, але при свідках. При цьому він наголошує, що Коломойський не фігурує в кримінальних справах, а отже нічого страшного в їхній зустрічі не буде.

При цьому Луценко чекає рішення Лондонського суду щодо ПриватБанку. У разі визнання збитковості банку при Коломойському, у генпрокуратурі розпочнуть кримінальне провадження.

«Як тільки ми отримаємо збитки для ПриватБанку, то ця особа зразу отримає підозру. І тоді ми зможемо вийти на беніфіціарів, які стоять за позичальниками», — сказав Луценко.