Медведчук відмовляється представляти Україну в переговорах із Росією

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Голова політради партії «Опозиційна платформа — За життя» Віктор Медведчук заявив, що не бачить сенсу представляти інтереси команди президента Володимира Зеленського на переговорах із Росією стосовно Донбасу.

Про це він сказав в інтервʼю російському виданню «Взгляд».

«На мій превеликий жаль, я не бачу сенсу представляти інтереси команди Зеленського як нової влади не тільки тому, що наша партія перебуває до нього в опозиції з моменту його обрання», — сказав Медведчук.

Це була його відповідь на заяву голови Адміністрації президента Андрія Богдана про те, що вони не хочуть бачити Медведчука перемовником із питань Донбасу.

«Пан Зеленський виступає проти особливого статусу для Донбасу, він проти амністії для громадян України (підкреслюю — громадян України), які живуть на непідконтрольних територіях. Він стверджує, що спільним між Україною і Росією залишився тільки кордон. Я категоричний противник подібної точки зору, оскільки вважаю, що нас, не пана Зеленського і його команду, а нас — українців і росіян —обʼєднує тисячолітня історія, словʼянські корені, православна віра і спільна перемога у Великій Вітчизняній війні, нас обʼєднують мільйони родичів, що живуть в обох країнах», — додав політик.

  • Віктор Медведчук брав участь у переговорах в Мінську із січня 2015 року як представник СБУ. 4 грудня 2018 року представник України в Тристоронній контактній групі в Мінську Євген Марчук заявляв, що Медведчук більше не бере участі у роботі гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на сході України. Його місце зайняв керівник Обʼєднаного центру зі звільнення заручників Юрій Качанов.
  • 22 березня в Москві відбулася зустріч премʼєр-міністра РФ Дмитра Медведєва, голови «Газпрому» Олексія Міллера, Віктора Медведчука та Юрія Бойка. На зустрічі голова «Газпрому» заявив про готовність продавати Україні газ на чверть дешевше від нинішньої ціни та продовжити транзит через Україну на базі чинного контракту.
  • На засіданні Кабміну 27 березня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що стосовно Медведчука та Бойка буде порушено кримінальну справу за незаконний перетин кордону.