Bloomberg: Нафтокомпанії через забруднену російську нафту можуть втратити понад $1 млрд

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Нафтокомпанії і переробні підприємства можуть зазнати збитків від забрудненої російської нафти в понад $1 млрд. Про це пише Bloomberg із посиланням на звіти нафтових трейдерів.

За підрахунками фахівців обсяг збитків буде тільки зростати, оскільки європейські нафтопереробні заводи простоюють через дефіцит сировини, не забрудненої хлорорганічними сполуками.

На одному з найбільших НПЗ Німеччини брудна нафта зламала обладнання, що призвело до часткової зупинки підприємства. Така ж ситуація на заводах у Нідерландах та Угорщині.

При цьому поки що немає чіткого механізму компенсації збитків і не ясно, хто буде відшкодовувати.

  • 25 квітня Україна вимушено припинила транзит російської нафти через її низьку якість. Таку сировину відмовилися приймати в Європейському союзі, заявили в компанії «Нафтогаз Україна». Перед цим Польща зупинила транзит російської нафти через Білорусь. Після цього від брудної російської нафти відмовилися ще кілька країн ЄС.
  • У Росії в межах справи про постачання забрудненої нафти через нафтопровід «Дружба» вже затримано чотири людини.
  • «Укртранснафта» опівночі 20 травня ненадовго відновила транзит російської нафти європейським споживачам, прокачавши 4 тис. тонн у напрямку ЄС. Але пізніше призупинила прокачування через технічні проблеми з боку угорської компанії MOL. У компанії пообіцяли відновити транспортування сировини через нафтопровід «Дружба» після підтвердження готовності угорської сторони приймати нафту. 21 травня транзит було відновлено.