У Росії відреагували на рішення Міжнародного трибуналу ООН в Гамбурзі

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

У Міністерстві закордонних справ Росії, коментуючи рішення Міжнародного трибуналу з морського права, заявили, що міжнародний арбітраж не мав права розглядати інцидент у Керченській протоці. Про це йдеться на сайті міністерства.

«Заяви, зроблені як Росією, так і Україною при підписанні та ратифікації Конвенції ООН з морського права 1982 року, виключають можливість задіяння передбачених Конвенцією процедур вирішення спорів щодо інциденту 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки», — йдеться в повідомленні.

Крім того, в МЗС РФ також натякнули на продовження розгляду.

«У ході подальшого арбітражного розгляду маємо намір послідовно відстоювати нашу позицію, в тому числі відсутність у арбітражу юрисдикції розглядати дану ситуацію у світлі згаданих вище обставин», — підкреслюється в повідомленні.

  • Президент Володимир Зеленський заявив, що прийняте Міжнародним трибуналом ООН у Гамбурзі рішення дає Росії шанс розблокувати переговори про припинення конфлікту з Україною.
  • У Гамбурзі 25 травня пройшло засідання Міжнародного трибуналу з морського права, який розглядав справу про захоплення українських моряків біля берегів Криму. Дії Росії були визнані незаконними, у звʼязку з чим трибунал вимагає звільнити взятих у полон в Керченській протоці українців і захоплені кораблі.
  • 25 листопада 2018 року російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир в Азовському морі, коли той разом із ще двома броньованими катерами переходив з порту Одеса до порту Маріуполь. Під час виходу суден із Керченської протоки російські прикордонники відкрили по них вогонь і захопили кораблі, на яких знаходилися 24 моряки. Трьох військових було поранено.