У Запоріжжі пройшла акція на підтримку полонених у Росії моряків

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

У центрі Запоріжжя відбулася акція на підтримку взятих у полон Росією українських моряків. У рамках заходу учасники принесли національні прапори, прапор ВМС і паперові кораблики, передає «Радіо Свобода».

«Ми не просто хочемо нагадати про їхню долю, а й підтримати. Вони півроку в полоні, і ми не хочемо, щоб про них забули, щоб вони думали, що про них забули. Хочемо, щоб вони знали, що Україна про них пам’ятає і чекає додому», — зазначив організатор акції у Запоріжжі Олександр Лебідь.

Зазгначимо, що акцію підтримали і в інших містах України, серед яких Київ, Дніпро, Харків, Черкаси, Чернігів і Миколаїв.

  • У Міністерстві закордонних справ Росії, коментуючи рішення Міжнародного трибуналу з морського права, заявили, що міжнародний арбітраж не мав права розглядати інцидент у Керченській протоці.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що прийняте Міжнародним трибуналом ООН у Гамбурзі рішення дає Росії шанс розблокувати переговори про припинення конфлікту з Україною.
  • У Гамбурзі 25 травня відбулося засідання Міжнародного трибуналу з морського права, який розглядав справу про захоплення українських моряків біля берегів Криму. Дії Росії були визнані незаконними, у звʼязку з чим трибунал постановив звільнити взятих у полон у Керченській протоці українців і захоплені кораблі.
  • 25 листопада 2018 року російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир в Азовському морі, коли той разом із ще двома броньованими катерами переходив з порту Одеса до порту Маріуполь. Під час виходу суден із Керченської протоки російські прикордонники відкрили по них вогонь і захопили кораблі, на яких перебувало 24 моряки. Трьох військових було поранено.