Вночі: фіни втретє стали чемпіонами світу з хокею, Європарламент оголосив результати виборів, а «Океан Ельзи» дав концерт до Дня Києва

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Вночі: фіни втретє стали чемпіонами світу з хокею, Європарламент оголосив результати виборів, а «Океан Ельзи» дав концерт до Дня Києва

RvS.Media / Robert Hradil / Getty Images

Фінляндія втретє стала чемпіоном світу з хокею

Фінляндія втретє в історії виграла Чемпіонат світу з хокею, обігравши у фіналі збірну Канади з рахунком 3:1. Поєдинок відбувся у словацькій столиці Братиславі. Третє місце посіли росіяни, перемігши збірну Чехії (3:2).

До цього фіни ставали чемпіонами світу в 1995 і 2011 роках.

Результати виборів до Європарламенту

На виборах до Європарламенту спостерігалась найвища явка за 20 років — участь у голосуванні взяли близько 50,5% виборців.

Як повідомляє прес-служба Європарламенту, із 751 місця найбільшу кількість, 178 місць, отримала «Європейська народна партія» (EPP). Далі йде «Прогресивний альянс соціалістів і демократів» (S&D) — 152 місця, а на третьому зі 108 мандатами — «Альянс лібералів і демократів за Європу» (ALDE&R). Підтримка інших політсил розділилась так: Зелені/«Європейський вільний альянс» (Greens/EFA ) — 67 місць, «Європейські консерватори та реформісти» (ECR) — 61; «Європа націй і свобод» (ENF) — 55; «Європа свободи і прямої демократії» (EFDD) — 53; «Європейські обʼєднані ліві»/«Ліво-зелені Півночі» (GUE/NGL) — 39; депутати, що не приєдналися до інших політсил — 7 місць, інші — 31.

«Океан Ельзи» дав концерт до Дня Києва

Гурт «Океан Ельзи» разом зі своїм фронтменом Святославом Вакарчуком на столичному ВДНГ дали великий концерт до Дня Києва.

Музиканти виступали зі сцени, яка була доступна для перегляду на 360 градусів. Концерт Вакарчук назвав «Океан не мовчить».

«Дякую, Київ, за сто тисяч голосів і двісті тисяч рук. Ми разом — океан!» — написав він в Instagram і додав відео.

Нарендра Моді знову став премʼєр-міністром Індії

Президент Індії призначив Нарендру Моді, чия партія перемогла на парламентських виборах, премʼєр-міністром. За даними ЗМІ, Моді скоріше за все буде приведений до присяги 30 травня, пише DW. Після оголошення результатів голосування Моді заявив, що «ці вибори стали рухом соціальної єдності».

На виборах, що тривали в Індії з 11 квітня до 19 травня, «Бхаратія Джаната парті» («Індійська народна партія») отримала 303 місця у 545-місному парламенті. Це більше, ніж необхідно для того, щоб сформувати уряд країни. Нарендра Моді очолює індійський уряд з травня 2014 року.

В Іраку засудили до смертної кари трьох французів за членство в ІДІЛ

Іракський суд засудив до смертної кари трьох громадян Франції, визнавши їх винними у приєднанні до «Ісламської держави». Рішення було ухвалене ще 15 травня, проте відомо про це стало зараз, передає Укрінформ .Зазначають, що захоплені в Сирії демократичними силами громадяни Франції Кевін Гоно, Леонард Лопес та Салім Мачо стали першими членами IДІЛ з французьким паспортом, які отримали смертні вироки в Іраку. Вони були серед щонайменше 12 французьких громадян, яких Сирія передала Багдаду в лютому.

Засуджені мають 30 днів на подачу апеляції.