Партія «Слуга народу» назвала вимоги до своїх нардепів у Раді. Як обиратимуть кандидатів?

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Партія «Слуга народу» 8 червня проведе з’їзд, на якому планують представити кандидатів від 199 мажоритарних округів, список із 225 осіб, а також програму та ідеологію політсили. Про це на прес-конференції повідомив керівник виборчого штабу партії Олександр Корнієнко.

Форматування остаточного списку відбудеться на другому з’їзді партії, його дата поки невідома.

Усі кандидати, які претендують на висування від партії, заповнюють анкети з біографічними даними та подають концепти законопроектів, які вони хочуть реалізувати у Верховній Раді. Також партія на співбесіді з претендентами з’ясовує їхнє бачення роботи в комітетах парламенту.

«Для нас ключовим фактором є порядність, виражена в роботі народних депутатів. Ми відразу говоримо, що фракція партії «Слуга народу» буде ходити, буде голосувати й по п’ятницях, буде ходити на комітети, ми не будемо зривати кворуми на комітетах, ми будемо боротися з одноосібними комітетами і так далі», — сказав Олександр Корнієнко.

Як обиратимуть кандидатів?

Він наголосив, що на якісний відбір кандидатів треба близько 2 місяців. На це часу у партії немає, тому вона не буде проводити класичний американський праймеріз. Але «Слуга народу» запровадила тристоронню систему відбору кандидатів.

Перший аспект передбачає документальну перевірку.

«Ми її робимо за допомогою спеціалістів з безпеки, які надають широку перевірку щодо минулого кандидата й особливо його зв’язків», — пояснює Корнієнко.

Другий — перевірка доброчесності. А третій — це фахова кадрова оцінка.

«Це нам допомагають робити ті самі HR, які нам допомагають з відбором керівників обласних державних адміністрацій. Це група міжнародних компаній», — сказав Корнієнко.

Він підкреслив, що у законодавстві є можливість до 8 липня виключити людину зі списку.

«На жаль, не можна нікого на заміну включити, але ми свідомо йдемо на це… В нас буде четвертий рівень перевірки, це такий постпраймеріз. Після того як ми на з’їзді представимо наш список кандидатів, ми відкриємо можливість коментувати кожного кандидата», — зазначив керівник виборчого штабу партії «Слуга народу».

  • Радник президента Володимира Зеленського з політичних питань Дмитро Разумков очолив партію «Слуга народу», яка збирається йти на парламентські вибори.