Конституційний суд почав розглядати звернення «Народного фронту» про незаконність розпуску Ради

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Конституційний суд надійшло звернення 62 народних депутатів з фракції «Народний фронт» про незаконність розпуску Верховної Ради президентом Володимиром Зеленським.

Як повідомляє прес-служба суду, звернення зараз перебуває на стадії розгляду.

Наголошується, що письмове звернення надійшло 24 травня і зараз вже розподілено судді-доповідачу.

  • 24 травня нардеп від «Народного фронту» Андрій Тетерук заявив, що 62 нардепа подали позов до Конституційного суду з вимогою визнати незаконним розпуск Верховної Ради восьмого скликання. «Ми стверджуємо, що коаліція «Європейська Україна» відповідала чинному законодавству і припинила свою діяльність після заяви «Народного фронту» 17 травня 2019 року», — сказав Тетерук, зазначивши, що про припинення діяльності коаліції того ж дня оголосив спікер Ради Андрій Парубій, а тому депутати бачать у діях Зеленського пряме порушення законів України та Конституції, коли він однією з причин розпуску назвав відсутність коаліції з 2016 року.
  • Верховний суд до 29 травня почне розгляд позовів про скасування розпуску парламенту. Крім «Народного фронту», указ Зеленського про розпуск Ради в суді оскаржить громадянський рух «Спільна справа».
  • Президент Володимир Зеленський під час консультації з головами парламентських фракцій і груп назвав причини для розпуску Верховної Ради восьмого скликання. «Головним аргументом для розпуску Верховної Ради є дуже низька довіра громадян України до цієї інституції — 4%. Це — оцінка роботи парламенту і найвагоміший аргумент для припинення його повноважень. Я як гарант Конституції зобов’язаний гарантувати права громадян України. Юридична підстава для розпуску — з 2016 року не існувало коаліції», — сказав Зеленський.