У суді розглядатимуть справу звільненого судді Шевчука

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

11 червня Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) проведе підготовче засідання у справі щодо звільнення Станіслава Шевчука з посади судді Конституційного суду (КСУ). Про це йдеться на сайті суду.

«Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження та призначив на 11 червня підготовче засідання у справі щодо звільнення Станіслава Шевчука з посади судді Конституційного суду України», — зазначається в повідомленні.

Також суд зобов’язав відповідача — Конституційний суд України — подати до суду всі матеріали, що були або мали бути взяті ними до уваги під час ухвалення рішення про звільнення Шевчука. Також ОАСК витребовує належним чином засвідчені копії стенограм засідань КСУ за 14 травня 2019 року.

Станіслав Шевчук просить суд визнати протиправними дії КСУ щодо його звільнення з посади судді КСУ. Окрім цього, позивач просить визнати протиправною та скасувати постанову КСУ про його звільнення з відповідної посади судді, що була ухвалена 14 травня.

  • 14 травня судді Конституційного суду відправили у відставку голову суду Станіслава Шевчука. Шевчука звільнили за ч. 3 ст. 21 закону про Конституційний суд (вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування своїми обов’язками, що є несумісним зі статусом судді Конституційного суду або виявило його невідповідність займаній посаді).
  • Звільнення Шевчука вимагали судді Конституційного суду Микола Мельник, Сергій Сас й Ігор Сліденко. Вони написали лист-звернення до своїх колег і закликали підтримати звільнення Станіслава Шевчука. У листі вони публічно згадали брата голови КС і його можливий вплив на Шевчука та кадрові призначення. У висновках комісії Конституційного суду з регламенту та етики йдеться, що Станіслав Шевчук незаконно призначав собі позаштатних радників і забороняв розглядати певні справи.
  • Звільнений голова Конституційного суду Станіслав Шевчук подав позов до Окружного адмінсуду Києва.