Парламент Австрії виніс вотум недовіри уряду канцлера Себастьяна Курца

Дата:
Парламент Австрії виніс вотум недовіри уряду канцлера Себастьяна Курца

Bundesministerium für Europa / Flickr

Парламент Австрії проголосував за недовіру уряду канцлера Себастьяна Курца після скандалу з грошима, отриманими нібито від росіянки. Про це повідомляє Agence France-Presse.

Рішення про недовіру депутати ухвалили після багатогодинних дебатів. Виступаючи в парламенті, депутат від Соціал-демократичної партії Андреа Кунцль заявив, що Курц не зміг налагодити діалог з парламентаріями.

Раніше Курц розірвав коаліцію з «Австрійською партією свободи» (АПС) і запропонував швидше провести дострокові вибори до парламенту.

Що трапилося?

Політичний скандал в Австрії почався за тиждень до виборів у Європарламент — 18 травня. У мережі було оприлюднено відео з віце-канцлером Австрії і лідером ультраправої «Австрійської партії свободи» Хайнц-Крістіаном Штрахе. Відео зняла прихована камера, на ньому віце-канцлеру начебто пропонували хабар росіяни — йшлося про можливу допомогу на парламентських виборах в обмін на вигідний контракт. Штрахе обговорював це з багатою росіянкою у приватній атмосфері на Ібіці. На запису видно, що всі учасники зустрічі перебували в стані досить сильного алкогольного спʼяніння.

Події відбувалися у 2017 році. Також у кадр потрапила довірена особа політика — заступник лідера «Австрійської партії свободи» Йоханн Гуденус.

Як відреагував канцлер Австрії?

Канцлер Австрії Себастьян Курц заявив, що більше не збирається співпрацювати з Хайнц-Крістіаном Штрахе через політичний скандал. До того ж Курц закликав до відставки голову МВС представника АПС Герберта Кікла через конфлікт інтересів, оскільки у них зі Штрахе спільна політична сила — АПС.

Після цього в Австрії пішли у відставку всі міністри від ультраправої «Австрійської партії свободи». Представник АПС увечері 20 травня повідомив, що партія таким чином відреагувала на намір канцлера Себастьяна Курца змістити з посади глави МВС представника АПС Герберта Кікла. Партія відреагувала відкликанням усіх своїх міністрів, залишивши Курца без міністра закордонних справ, оборони, праці та інфраструктури.

У відповідь Курц призначив нових глав міністерств оборони, внутрішніх справ, транспорту та праці, а також вибрав нового віце-канцлера — ним став міністр фінансів Хартвіг Легер.

Скандальну ситуацію у понеділок, 27 травня, винесли на розгляд парламенту, який висловив недовіру уряду. Президент Австрії Олександр Ван дер Беллен тепер має призначити нового канцлера, щоб сформувати уряд, який зможе заручитися підтримкою парламенту до наступних національних виборів, призначених на вересень 2019 року.