Дослідження IISS: НАТО не зможе перемогти Росію без Америки

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Північноатлантичний альянс (НАТО) не зможе протидіяти Росії, якщо з нього вийде Америка. Про це йдеться в матеріалах Міжнародного інституту стратегічних досліджень США (IISS).

Як пише The National Interest, IISS змоделював кілька ситуацій того, як НАТО може протистояти Росії без США.

За одним із них, Росія окуповує Литву та польську територію поблизу Калінінграда. Литва та Польща — члени НАТО, тому альянс муситиме військовим чином відповісти на такі дії. Але аналітики вважають, що без США НАТО не зможе швидко зібрати необхідну військову потужність.

У випадку окупації Балтії витрати на закупівлі устаткування та забезпечення особового складу можуть сягати $357 млрд, йдеться в дослідженні. Також дослідники вважають, що НАТО зможе частково замінити американські ресурси власними, але цього буде недостатньо.

  • Велика Британия нарощуватиме військові сили в Арктиці для захисту північних флангів НАТО. У регіоні на патрулювання заступлять протичовнові літаки Boeing P-8 Poseidon Королівських ВПС. Також щорічно в Арктиці проходитимуть навчання британської морської піхоти.
  • У столиці Естонії Таллінні пройшли навчання з кібербезпеки Locked Shields, які вважаються найбільшими у світі. За сценарієм, уявна острівна держава Берилія стикається з погіршенням ситуації у сфері безпеки у виборчий період. Це супроводжується скоординованими кібератаками, які викликають серйозні збої в роботі електромереж, систем очищення води, мереж громадської безпеки та інших критично важливих компонентів інфраструктури.