Нардеп від «Опоблоку» Шуфрич звинуватив екс-президента Порошенка та Турчинова в державній зраді. Які його аргументи?

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Депутат Верховної Ради, член фракції партії «Опозиційний блок» Нестор Шуфрич подав до Генпрокуратури заяву про вчинення державної зради колишнім президентом Петром Порошенком й екс-секретарем Ради національної безпеки і оборони Олександром Турчиновим. Він вважає, що їхні рішення і накази у 2014 році призвели до людських жертв, окупації Донбасу та руйнування його економіки. Генпрокурор Юрій Луценко вважає такі звернення від представників режиму Януковича проявом реваншу.

Що стверджує Шуфрич?

Нардеп у своєму депутатському зверненні просить ГПУ відкрити провадження проти вищих посадових осіб держави, зокрема Петра Порошенка й Олександра Турчинова, за ознаками вчинення двох злочинів:

  • Зловживання владою або службовим становищем (стаття 364 Кримінального кодексу),
  • Державна зрада (стаття 111 ККУ).

Він наполягає, що рішення про використання Збройних сил на сході України з початку проведення Антитерористичної операції у 2014 році мало б виноситися на розгляд парламенту. Але ні Турчинов, ні Порошенко цього не зробили.

Шуфрич вважає, що влітку 2014 року «у президента не було необхідності в переході до активної фази військових дій», оскільки були досягнені певні домовленості в переговорному процесі. Шуфрич пише, що 30 червня 2014 року Петро Порошенко перейшов до наступальної військової операції, вирішивши не продовжувати режим одностороннього припинення вогню.

«Зустріч, яку намічено на 1 липня, зірвано, а робота контактної групи де-факто зупинена, дії з підтримання мира не проводились. […] З боку вищих посадових осіб держави мало місце зловживання владою та службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки — призвело до загибелі тисячі людей, завдало історичної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам громадян», — йдеться в заяві.

Він також вважає, що колишній глава держави та члени РНБО порушили Конституцію та використали ЗСУ й інші збройні формування в бойових діях в травні-серпні 2014 року, «поставивши під реальну загрозу національну безпеку держави».

«Петро Порошенко спільно з іншими посадовими особами умисно вчинили діяння, спрямованні на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості держави, державній та економічній безпеці України», — зазначає нардеп і додає, що це призвело до людських жертв, окупації Донбасу та руйнування його економіки.

Що кажуть у Генпрокуратурі?

Генпрокурор Юрій Луценко прокоментував звернення нардепа Шуфрича до правоохоронців в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV.

«Відомий пан Шуфрич приніс у Генпрокуратуру заяву про скоєння Турчиновим і Порошенком злочину. За його заявою, вони посміли дати наказ військам стріляти у тих, хто окупував нашу землю, а значить, мають відповісти, як він вважає, за статтею 111 Кримінального кодексу — це державна зрада», — сказав він.

Очільник ГПУ додав, що останнім часом отримав заяви про скоєння різних злочинів від представників режиму Януковича. Такі дії він назвав реваншем і пояснив, що у відставку поки не збирається.

«Це не про Турчинова і не про Порошенка. Це про тисячі убитих і сотні тисяч синів, які пройшли фронт. Це спроба переписати історію і зробити злочинцями тих, хто любить і боронить свою країну. І я буду залишатися тут, попри те, що це не дуже популярна позиція, щоб ці заяви нічого не мали спільного із законом», — наголосив генпрокурор.

  • 14 квітня українська влада офіційно оголосила про початок АТО на Донбасі. 20 червня був опублікований указ президента Петра Порошенка «Про План мирного врегулювання ситуації в східних регіонах України». Однак домогтися реального припинення бойових дій не вдалося, нагадує Інформаційно-аналітичний центр Національної безпеки України.
  • 1 липня 2014 року Петро Порошенко оголосив про припинення одностороннього перемир’я. МЗС України заявив, що за час перемир’я терористи 108 разів нападали на сили АТО, загинули 27 військовослужбовців. «Початок липня можна вважати поворотним моментом в антитерористичній операції. Сили АТО кардинально змінили тактику ведення бойових дій і перейшли до стрімких наступальних дій», — зазначається в повідомленні.
  • 22 травня 2019 року екс-президент Петро Порошенко заявив, що кримінальні справи, порушені за останні кілька днів, — це ознака початку виборчої кампанії.