Перше засідання суду над Жириновським у Києві не відбулося. Судді взяли самовідвід

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Колегія суддів Шевченківського райсуду Києва взяла самовідвід на першому підготовчому засіданні у справі лідера «Ліберально-демократичної партії Росії» Володимира Жириновського і ще двох депутатів Держдуми від ЛДПР — Олексія Діденка та Михайла Дєгтярьова. Їх генпрокуратура України підозрює у фінансуванні тероризму.

Сторони мали визначити, коли відбудеться оголошення обвинувального акту. До суду з’явилися прокурор та адвокати Діденка і Дєгтярьова, а захисник Жириновського не прийшов, повідомляє «Радіо Свобода» .

На початку засідання головуючий суддя Андрій Трубніков сказав, що суддівська колегія заявляє самовідвід. Він обґрунтував це тим, що раніше член колегії Тетяна Левицька вже брала участь у цьому кримінальному провадженні в ролі слідчої судді, і сам Трубников теж був слідчим суддею у справі, яка була виділена з цього провадження. Оскільки Кримінальний процесуальний кодекс забороняє слідчим суддям здійснювати судочинство під час розгляду справи по суті, колегія оголосила самовідвід.

Прокурор та адвокати не заперечували проти цього рішення. Згідно з ухвалою, справа буде направлена на автоматичний перерозподіл іншим суддям Шевченківського районного суду. Якщо там не знайдуться три члени колегії, які до цього не були слідчими суддями в цьому провадженні, справу Жириновського направлять до Київського апеляційного суду для визначення нового суду.

  • У січні 2019 року Генеральна прокуратура склала підозру депутату Державної Думи Росії та незмінному лідеру Ліберально-демократичної партії (ЛДПР) Володимиру Жириновському за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 3 ст. 110 КК). Йому загрожує заочне засудження на строк від 7 до 12 років позбавлення волі.