В Україну повертаються ще пʼятеро моряків із затриманого в Єгипті танкера Sea Shark

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Українські моряки із затриманого в Єгипті танкера Sea Shark продовжують повертатися в Україну. Вранці, 28 травня, в Одесу рейсом зі Стамбула прибули ще пʼятеро моряків, повідомляють на сайт Державної прикордонної служби. Всього в Єгипті наприкінці грудня 2018 року було затримано українських 17 моряків.

«В залі очікування пасажирів моряків зустріли близькі та родичі, представники фонду допомоги морякам «Ассоль», МЗС і ЗМІ», — йдеться в повідомленні.

Керівник благодійної організації «Фонд допомоги морякам «Ассоль» Андрій Шевченко розповів theБабелю, що в Єгипті залишилася ще одна група з сімох моряків на чолі з капітаном танкера.

«Чекаємо останню групу, в якій перебуває капітан. Вона вже покинула територію військової бази, у них на руках усі документи, чекають оформлення квитків і повернення додому. Зараз моряки в готелі», — додав Шевченко.

Що сталося?

Нафтовий танкер Sea Shark, який ішов під прапором Панами, був затриманий ВМФ Єгипту через вхід до територіальних вод країни 18 грудня 2018 року. Морякам висунули позов за перетин вод Єгипту на $56 млн, які повинен був заплатити судновласник. Судно з вантажем нафти з грудня 2018 року утримується на якорі в районі Айн-Сохна біля узбережжя Єгипту.

marinetraffic.com

  • 19 травня капітан вантажного танкера Sea Shark Віталій Нестеренко повідомив, що єгипетський флот утримує судно, на борту якого перебувають 17 українських моряків. За даними Нестеренка, ситуація на борту була критичною, а життя екіпажу опинилися під загрозою. Він також повідомив, що адмірал єгипетського флоту заявив про обмеження пересування екіпажу судна.
  • В той же день посольство України направило ноту МЗС Єгипту з вимогою надати пояснення щодо ситуації з вантажним танкером Sea Shark, на борту якого утримують 17 українських моряків.
  • 21 травня пʼятьом українським морякам дозволили зійти з вантажного танкера з нафтою Sea Shark. 27 травня вони повернулися в Україну — чотири в Одесу, один в Херсон.