Від «рішення справжнього лідера» до «зрадника». Як відреагували в соцмережах політики на повернення громадянства Саакашвілі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Сьогодні, 28 травня, президент Володимир Зеленський указом №329/2019 повернув екс-президенту Грузії і колишньому голові Одеської обласної адміністрації Міхеїлу Саакашвілі українське громадянство, а також розпорядився вилучити положення про скасування громадянства Саакашвілі з указу екс-президента Петра Порошенка.

Через 15 хвилин після появи указу Саакашвілі написав у Facebook слова подяки президенту Зеленському, а члени політичної партії «Рух Нових Сил» уже повідомили, що будуть чекати свого лідера в аеропорту «Бориспіль» завтра, 29 травня, о 17:00.

Сам політик також підтвердив цю інформацію.

В ефірі телеканалу «Наш» Саакашвілі заявив, що після прибуття в Україну він не буде мстити екс-президенту Петру Порошенку і не має наміру з партією іти на парламентські вибори. «Помста — це взагалі не мій стиль. Справедливість — дуже важлива справа. Необхідно орієнтуватися на майбутнє, на успіх України, на подальші кроки, щоб нарешті почати реформи», — сказав він.

Як відреагували в Україні?

Частина українських політиків з радістю зустріла цю новину, але деякі назвали рішення Зеленського зрадою. theБабель зібрав реакцію українських політиків на повернення екс-голови Одеської обласної адміністрації.

Народний депутат Антон Геращенко вважає рішення Зеленського сміливим, тому що Саакашвілі обовʼязково в майбутньому піддасть його критиці.

Лідер партії «Громадянська позиція» і колишній кандидат у президенти Анатолій Гриценко підтримав рішення Зеленського і зазначив, що сам планував це зробити у разі перемоги на виборах.

Народний депутат Сергій Лещенко у своєму Telegram-каналі назвав рішення президента «прикладом справжнього лідерства».

«Знаючи, що Саакашвілі складна людина, неконтрольована, Зеленський вирішив виправити несправедливість, вчинену в часи Порошенка з метою розправи за інакомислення», — написав він.

Нардеп Семен Семенченко написав, що чекає екс-президента Грузії в Україні.

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко привітала Саакашвілі і заявила, що рішення Порошенка з самого початку було політичною помстою.

Генеральний прокурор Юрій Луценко в коментарі главреду «РБК-Україна» Сергію Щербині заявив, що Саакашвілі для нього все одно залишиться «зрадником».

  • 22 травня екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі попросив президента Володимира Зеленського повернути йому українське громадянство. 28 травня повернути громадянство Саакашвілі просив і мер Львова Андрій Садовий.
  • Порошенко позбавив Саакашвілі українського громадянства в липні 2017 року. Підставою назвали те, що в 2015 році Саакашвілі нібито вказав неправдиву інформацію в заяві на отримання громадянства й не вказав інформацію про судимість. Сам політик заперечував, що підписувався під такою анкетою. Саакашвілі заборонили вʼїзд до 2021 року.
  • Після втрати українського громадянства Саакашвілі оселився в столиці Нідерландів Амстердамі.