У Малайзії помер останній у країні самець суматранського носорога

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
У Малайзії помер останній у країні самець суматранського носорога

Wikipedia / Ltshears

У Малайзії помер останній у країні самець суматранського носорога. Про смерть Тема, який жив у заповіднику на острові Борнео, оголосили в понеділок, 27 травня. Про це пише ВВС.

Імовірно, смерть носорога повʼязана з віком, але точна причина буде відома пізніше. Співробітники заповідника розказали, що самопочуття Тема погіршилося в квітні, коли в нього пропав апетит. Аналіз сечі показав, що порушилася робота нирок. Самцю було близько 30 років, зазвичай тривалість життя суматранського носорога в природі 30—45 років, а в неволі менше.

У заповіднику Тем прожив понад 10 років. У 2008 році його спіймали, коли він заблукав на територію плантації олійних пальм.

Після того, як носорога поселили в заповіднику, його кілька разів намагались звести з двома самицями — Пунтунгу та Іман.

Пунтунгу не змогла народити через травми, які вона отримала при спарюванні в дикій природі. Іман виявилася безплідною через кісти та міоми в репродуктивних шляхах. Пунтунгу приспали в 2017 році — вона страждала від важкої форми раку. Після смерті Тема самка Іман залишилась останнім представником вимираючого виду в заповіднику Малайзії.

Геном Тема зберегли на випадок появи технологій штучного запліднення.

International Rhino Foundation

Суматранський носоріг — найдавніший вид серед нині існуючих носорогів, близький до третичних викопних видів носорогів. Він має довжину 2,5—2,8 м, висоту в плечах 1,1—1,5 м і важить до 800 кг. Суматранський носоріг живе здебільшого у тропічних лісах. Харчується він рослинною їжею та фруктами і зʼїдає до 50 кг на день.

Раніше був широко розповсюджений у Бангладеші, Східній Індії, Мʼянмі, Таїланді, Камбоджі, Лаосі, на Малайському півострові, в Індонезії, зокрема на островах Калімантан та Суматра. Зараз він на межі виживання. За різними даними, цих носорогів залишилося в дикій природі від 150 до 275 особин. Головна причина зникнення суматранського носорога — діяльність людини, а саме вирубка тропічних лісів та браконьєрство.