Волкер: США готові постачати Україні летальну зброю для самозахисту

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що Сполучені Штати готові надавати Україні летальну зброю для самозахисту. Зробити країна це може як у межах ухваленого Конгресом фінансування, так і прямих закупівель самою Україною, передає його слова «Радіо Свобода» .

«Україна, як і кожна інша країна у світі, має право на самозахист. Це право записано у статуті ООН. З якоїсь причини попередня адміністрація ухвалила рішення не допомагати Україні збільшити її можливості щодо самозахисту, щонайменше в питанні оборонної летальної зброї. Це обмеження було знято. І США готові співпрацювати з Україною, так само, як з іншими країнами у світі, допомагаючи їм задовольнити свої законні потреби щодо захисту», — сказав Курт Волкер.

Він зазначив, що США виділили Україні відповідне фінансування, що уможливило постачання засобів протитанкової оборони та антиснайперських систем. І надалі США готові постачати зброю, якої потребує Україна.

«Україні життєво необхідно посилити обороноздатність, щоб не допустити подальшу втрату територій, щоб утримати лінію зіткнення та, сподіваємося, створити умови для того, щоб провести мирні переговори», — пояснив Волкер позицію США.

  • США планують збільшити з $250 до $300 млн фінансову підтримку безпеки в Україні у 2020 році. Із цієї суми $100 млн має бути спрямовано винятково на летальні види озброєнь.