Малайзія поверне 450 тонн пластикових відходів США, Британії, Японії і ще 6 країнам світу

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Малайзія поверне 450 тонн забруднених пластикових відходів країнам, які їх надіслали, відмовляючись ставати місцем захоронення сміття з усього світу.

Як пише CNN, у найбільшому морському порту Малайзії Порт-Кланг виявили девʼять транспортних контейнерів. У них містилися неправильно марковані пластикові відходи та сміття, що не підлягає переробці, зокрема суміш побутових й електронних відходів.

Міністр енергетики, науки, технологій, навколишнього середовища та зміни клімату Йо Бі Їнь заявив, що США, Велика Британія, Канада, Японія, Китай, Саудівська Аравія, Бангладеш, Нідерланди та Сінгапур мають очікувати на повернення відходів.

Наголошується, що в минулому місяці пʼять контейнерів з відходами повернули до Іспанії.

24 квітня Малайзія створила спільну цільову групу для вирішення зростаючої проблеми нелегального імпорту пластикових відходів. У минулому році Китай заборонив імпорт пластикових відходів у рамках ініціативи з очищення навколишнього середовища. Цей крок викликав хвильовий ефект у глобальних ланцюгах поставок, оскільки посередники шукали нові місця для сміття, включно з Малайзією.

Нещодавній звіт «Грінпіс» показав, що протягом перших семи місяців 2018 року пластикові відходи експортувалися зі США до Малайзії більш ніж вдвічі частіше у порівнянні з попереднім роком.

«Ми наполегливо закликаємо розвинені країни переглянути порядок поводження з пластиковими відходами та припинити відправку сміття в країни, що розвиваються», — додав Йо.

  • Міжурядова група експертів з біорізноманіття та екосистемних послуг (IPBES) опублікувала доповідь про загрозу зникнення мільйона видів тварин і рослин через вплив людини на навколишнє середовище.
  • Близько 414 млн шматків пластику знайшли на віддалених Кокосових островах в Індійському морі, що перебувають під юрисдикцією Австралії. Їхня сумарна вага становить близько 238 тонн.