Мітинг проти Зеленського у Рівному: 16-річна активістка звинуватила голову Нацполіції в наклепі

Автор:
Олена Мельник
Дата:

16-річна Даша Коц (Коцюруба), яку 25 травня у Рівному затримала поліція через участь у мітингу за імпічмент Володимира Зеленського, відповіла на заяву голови Національної поліції Сергія Князєва про те, що у квітні її вже доставляли до відділку поліції за «аналогічний вчинок».

«Князєв заявив, що я — рецидивістка-порушниця. Бо був, буцім, «аналогічний» випадок під час виборів. Але! Я не порушувала законодавство під час роздачі листівок і розклейки наліпок. І в Рівненському міському суді це підтвердили! Ось доказ — справа закрита. А до пана Князєва я маю питання, тому що такий наклеп не має бути нормою», — написала вона у Facebook.

Що сказав Князєв?

Раніше глава Національної поліції Сергій Князєв назвав ситуацію з акцією за імпічмент президента Володимира Зеленського в Рівному політизованою історією, пише «Громадське» .Утім він запевнив, що поліція не порушувала закон. Він додав, що обох учасників акції за імпічмент у квітні вже доставляли до відділку поліції за «аналогічний вчинок». Також Князєв заявив, що закон передбачає обовʼязкове інформування місцевої влади про акції — «повідомте будь-як і не чекайте відповіді, повідомте і проводьте свої акції».

Про що мова?

19 квітня 2019 року, напередодні другого туру виборів, Даша Коцюруба розповсюджувала (вивішувала) друковані агітаційні листівки на дошках оголошень. Згідно із постановою Рівненського міського суду від 16 травня, суддя вирішив, що Даша Коцюруба порушила ч. 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборчої агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск). До дівчини застосували захід впливу у вигляді попередження.

«Бабель»

«Бабель»

В опублікованій частині іншого документу, копію якого дівчина виклала у Facebook, зазначено, що провадження у справі про це адміністративне правопорушення відносно Коцюруби «закрили в зв’язку з відсутністю події та складу адміністративного правопорушення».