«Слідство.Інфо»: У першому кварталі 2019 року «Слуга народу» отримала майже 29 млн гривень внесків від юристів і небайдужих громадян

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

У першому кварталі 2019 року громадяни пожертвували політичній партії «Слуга народу» 27 млн грн, ще 2 млн грн заплатила створена наприкінці 2018 року громадська організація. Про це пише Слідство.Інфо.

Спонсори

Перший внесок на рахунок партії «Слуга народу» у 2018 році зробив засновник адвокатського бюро «Качура Лоєрс» — 4 600 грн, пізніше в тому ж році ще п’ятеро людей перерахували партії загалом майже 435 тис. грн. Серед благодійників — співробітники юридичних компаній, зокрема «Катеринчук, Моор і партнери» і «Хіллмонт Партнерс». Один із них — Сергій Нижний, якй раніше був помічником нардепа Миколи Катеринчука.

У звіті «Слуги народу» за перший квартал цього року Слідство.Інфо нарахувало 30 «фізосіб», деякі з них робили внески дуже дивно — одні й ті самі люди в один день здійснили по 2—3 платежі, а через який час повторювали перекази. Наприклад, киянин Андрій Рубашка кількома переказами заплатив партії 1,6 млн грн, Олег Паньків теж 1,6 млн грн, а Катерина Кириченко з Чернігова віддала майже 1,3 млн грн.

У 2019 році громадська організація «Ліга волонтерів», яка була зареєстрована тільки в грудні 2018 року, перерахувала партії 2 млн грн. Очільниця організації Олена Кострійчук розповіла журналістам, що «Ліга волонтерів» здійснює фінансову допомогу на території АТО. Однак про переказ двох мільйонів відповісти не змогла.

«Мені потрібно уточнити в бухгалтерії, я такого просто не знаю. Я не зможу дати вичерпну інформацію. Мені треба йти у фінансовий відділ і розбиратися з цим питанням», — сказала вона в коментарі агенції Слідство.Інфо.

Витрати партії

«Слуга народу» виступила спонсором виборчої кампанії Володимира Зеленського. Вона внесла грошову заставу за кандидата Зеленського до Центральної виборчої комісії — 2,5 млн грн, а також сплатила 13,2 млн грн у виборчий фонд кандидата на посаду президента.

За організацію штабу в день виборів у першому турі на Парковій алеї в Києві партія заплатила 100 тис. грн, а суборенда приміщення обійшлася партії в понад 200 тис. грн.

50 тис. грн «Слуга народу» витратила на бухгалтерські послуги адвокатському бюро «Качура Лоєрс», засновник якого робив внески на рахунок партії, і 330 тис. грн за користування приміщенням компанії «Кіностолиця», яка входить у групу «Квартал 95».

  • Партія «Слуга народу», яку очолив радник президента Володимира Зеленського з політичних питань Дмитро Разумков, оновила свій логотип.
  • Партія «Слуга народу» 8 червня проведе зʼїзд, на якому планують представити кандидатів від 199 мажоритарних округів, а також програму та ідеологію політсили. Керівник виборчого штабу партії Олександр Корнієнко розповів, як обиратимуть кандидатів.
  • Радник президента Володимира Зеленського з політичних питань Дмитро Разумков очолив партію «Слуга народу», яка збирається йти на парламентські вибори.