На сайті Ради опублікували закон Зеленського про імпічмент. Як відбуватиметься процедура?

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

На сайті Верховної Ради опублікували президентський законопроект №10340 про процедуру імпічменту глави держави.

У пояснювальній записці зазначено, що метою і завданнями прийняття цього законопроекту є «створення правових засад для гарантування реалізації народними депутатами, як представниками народу, парламентського контролю за дотриманням главою держави Конституції та законів, відновлення системи стримувань та противаг шляхом забезпечення можливості практичної реалізації процедури імпічменту президента».

У яких випадках можуть оголосити імпічмент?

Парламент може почати процедуру у разі вчинення президентом державної зради або іншого серйозного злочину.

Як проходить процедура?

Верховна Рада може розпочати процедуру після письмового подання, яке підписане більшістю депутатів (мінімум 226). Після створюється спеціальна тимчасова слідча комісія, до складу якої входять нардепи, спецпрокурори та спецслідчі. Тільки комісія має право розслідувати можливі злочини президента.

Після проводиться спеціальне засідання парламенту, на якому заслуховують висновки і позиції сторін. Рада приймає постанову про звинувачення президента і передає її, у разі ухвалення, на розгляд у Конституційний і Верховний суди.

Коли суди визнають конституційність висновків і підтверджують звинувачення проти президента, Рада починає розглядати постанову про відсторонення президента від посади шляхом таємного голосування (за мають проголосувати щонайменше 338 депутатів).

У законопроекті також передбачена добровільна відставка президента — у разі якщо проти нього розпочали процедури імпічменту.