Вночі: у Будапешті затонув катер із туристами, «Челсі» виграв Лігу Європи, Ассанжа перевели до тюремної лікарні

Автор:
Олена Мельник
Дата:

У Будапешті затонув катер із туристами, загинули люди

Щонайменше семеро людей загинули і 19 зникли безвісти після того, як катер перекинувся на річці Дунай у столиці Угорщини Будапешті. На борту судна перебували 33 людини, переважно туристи з Південної Кореї. Про це повідомляє ВВС з посиланням на дані державних ЗМІ. Інцидент стався близько 22:00 за місцевим часом 29 травня.

Катер був ідентифікований як Hableany («Русалка»). Судно для екскурсійних поїздок має дві палуби місткістю 45 осіб.

«Челсі» розгромив «Арсенал» у фіналі Ліги Європи

Лондонський «Челсі» розгромив інший англійський футбольний клуб «Арсенал» у фіналі Ліги Європи і став чемпіоном турніру сезону 2018—2019 років. Матч проходив на стадіоні «Олімпійський» у Баку (Азербайджан). Протистояння спортсменів закінчилося з рахунковим 4:1, при чому всі м’ячі були забиті в другому таймі основного часу.

«Челсі» виграв Лігу Європи вдруге (2013, 2019), у 2012 році клуб також став переможцем у Лізі чемпіонів.

Ассанжа перевели до тюремної лікарні

Засновника організації WikiLeaks Джуліана Ассанжа перевели в лікарняне відділення лондонської вʼязниці Белмарш через проблеми зі здоровʼям. Чергові слухання у справі про його екстрадицію пройдуть у Вестмінстерському магістратському суді столиці Британії 30 травня.

«WikiLeaks серйозно стурбована станом здоровʼя нашого засновника Джуліана Ассанжа, який був переведений у лікарняне відділення вʼязниці Белмарш. Стан Ассанжа значно погіршився після семи років перебування в посольстві Еквадору в умовах, несумісних з базовими правами людини», — заявила організація в Twitter.

Парламент Ізраїлю проголосував за саморозпуск

Парламент Ізраїлю проголосував за саморозпуск і призначив нові вибори на 17 вересня. Він пропрацював менше ніж два місяці — вибори у країні відбулися на початку квітня цього року. Премʼєр-міністр Біньямін Нетаньягу повинен був сформувати уряд до вечора 29 травня, пише DW. Він мав намір створити коаліцію з представників правих і релігійних партій, але до встановленого терміну не вдалося досягнути домовленостей. За саморозпуск проголосували 74 депутати зі 120. Проти висловилися 45.

У Конгресі заговорили про імпічмент Трампа після заяви Мюллера про відставку

Впливові законодавці-демократи у США заявляють, що Конгрес має ініціювати процедуру імпічменту Дональда Трампа. Таким чином у Демократичній партії США відреагували на публічний виступ спеціального прокурора Роберта Мюллера, який підбив підсумки роботи слідства щодо втручання Росії, пише «Голос Америки». У Демократичній партії США побачили в окремих фразах Мюллера сигнал, що лише Конгрес може взяти на себе місію висунення звинувачень президенту США. Численні законодавці-демократи виступили за початок процедури імпічменту.