Рада закликала світ змусити Росію припинити порушувати права корінних народів

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Верховна Рада ухвалила проект постанови № 10125 про звернення парламенту до Організації Обʼєднаних Націй, Ради Європи, НАТО, ОБСЄ та національних парламентів держав світу про засудження порушення прав корінних народів у Російській Федерації та на окупованих нею територіях України.

Документ підтримали 234 нардепи.

«Метою постанови є привернення уваги міжнародної спільноти до систематичного порушення прав корінних народів у Російській Федерації та посилення міжнародного впливу на Російську Федерацію з метою припинення цих порушень», — йдеться у пояснювальній записці.

Про що вона?

У документі зазначається, що починаючи з 2014 року Російська Федерація одночасно зі збройною агресією проти України посилила політичний та асиміляційний тиск на корінні народи. У Росії:

  • Людей переслідують за їхні політичні переконання, зокрема й у зв’язку з їхньою позицією щодо збройної агресії Росії проти України та анексії Криму.
  • Немає справедливого та прозорого розслідування викрадень, убивств і замахів на людей, які обстоюють громадянські та політичні права корінних народів у Російській Федерації.
  • Заборонена діяльність національних товариств, організацій та рухів через позбавлення їх реєстрації або оголошення екстремістськими.
  • Спостерігається систематичне перешкоджання діяльності громадських об’єднань корінних народів.
  • Втручаються в діяльність релігійних об’єднань представників корінних народів.
  • Внесено зміни до федерального закону «Про освіту», згідно з якими державні мови національних республік РФ перестали бути обов’язковими для вивчення в загальноосвітніх навчальних закладах республік, тепер вони вивчаються лише в межах можливостей навчальних закладів і за заявами батьків учнів.

Постанова набирає чинності з дня її прийняття.