Український драматург заявив, що НВО без дозволу використав його твір у серіалі «Чорнобиль»

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Після виходу 27 травня в Україні 4 серії американсько-британського серіалу «Чорнобиль» виробництва каналу HBO чимало користувачів помітили, що в епізоді було використано роботу відомого українського драматурга Павла Арʼє.

Йдеться про монолог баби Прісі з пʼєси Арʼє «На початку і наприкінці часів», у якому вона розповідає, чому не буде евакуюватися із зони Чорнобильської катастрофи.

І сам драматург був шокований побаченим.

«Подивився початок 4 серії... ШОК!!!» — пише Павло Арʼє у Facebook.

Однією з перших свої здогадки щодо плагіату висловила журналістка Олена Ребрик. 28 травня у Facebook вона звернулась до Павла Арʼє і запитала, чи в курсі він, що HBO використали його діалоги і монолог у 4 серії »Чорнобиля».

«Паш, у 4 серії абсолютно ідентичний діалог і монолог зі «Сталкерами». Момент, коли вона розповідає, чому не буде евакуюватися. Що відбувається?» — пише журналістка.

30 травня Олена Ребрик зробила допис, в якому підтвердила інформацію, що справді монолог з пʼєси Арʼє було використано в серіалі «Чорнобиль» без згоди українського драматурга.

«Павло підтвердив, що НВО використало його бабу Прісю («На початку і наприкінці часів», або «Сталкери») для монологу в «Чорнобилі». У нього тиск і абсолютна фрустрація зараз», — пише журналістка.

Однак, читач сам може порівняти чи схожі монологи в серіалі та в пʼєсі.

Уривок з серіалу «Чорнобиль»

Відео вистави за пʼєсою Павла Ар’є «На початку та наприкінці часів»

  • Павло Арʼє — псевдонім відомого українсько-німецького драматурга. Став відомим після написання пʼєси «На початку і наприкінці часів» (2013) та появи низки успішних вистав на її основі, які стали культовими серед українських глядачів. Пʼєси Арʼє перекладені словенською, чеською, німецькою, англійською, польською, французькою мовами. Окрім драматургії, Арʼє також займається малярством як художник-концептуаліст. Живе і працює у Львові, Києві та Кельні.
  • В американсько-британському серіалі «Чорнобиль» виробництва каналу HBO йдеться про події 1986 року, коли стався вибух четвертого реактора на Чорнобильській атомній електростанції. Ролі виконали Стеллан Скарсгард, Емілі Вотсон, Джаред Гарріс, Джессі Баклі. Режисер — швед Йоган Ренк. Знімали фільм на Ігналінській АЕС у Литві, зйомки відбувалися також і в Україні. Премʼєра серіалу відбулася на HBO 6 травня 2019 року. Він складається з пʼяти епізодів.
  • Міні-серіал «Чорнобиль» виробництва американського телеканала HBO очолив рейтинг серіалів усіх часів, які здобули найвищу оцінку глядачів за даними International Movie Data Base, — 9,7.