Засновницю французького руху #MeToo судять за наклеп. Вона звинуватила у домаганнях директора телеканалу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Засновницю французького руху #MeToo судять за наклеп. Вона звинуватила у домаганнях директора телеканалу

Facebook / Sandra Muller

У Франції 29 травня перед судом постала журналістка і засновниця французького руху проти домагань #MeToo Сандра Мюллер. Як повідомляє BBC, звинувачення проти неї висунув директор телеканалу Equidia Ерік Бріон.

У 2017 році Мюллер розгорнула у Twitter кампанію під хештегом #balancetonporc («здай свиню»), в якій закликала жінок по всьому світу розповідати про випадки сексуальних домагань. Тоді ж вона написала, що Бріон словесно до неї домагався на одній із вечірок.

Бріон заявив, що лише з нею фліртував. Він подав на неї до суду і вимагає компенсації в розмірі €65 тис. за моральну шкоду та втрату репутації. Він також вимагає видалити обвинувальний твіт Мюллер.

Директор телеканалу заявив на суді, що активістці варто було ставитися до його слів «з іронією», а не звинувачувати його.

Зазначимо, що кампанія Мюллер викликала у Франції широкий резонанс. Актриса Катрін Деньов і багато інших відомих жінок розкритикували журналістку і закликали публічно не ганьбити чоловіків за їхнє «право вільно домагатися». У той же час багато жінок різко засудили заклик Деньов.

  • Американський продюсер Харві Вайнштейн, через якого пішла хвиля звинувачень у «харрасменті», уклав попередню угоду на $44 млн для врегулювання судових позовів, поданих жінками у справі про сексуальні домагання. За умовами угоди, близько $30 млн підуть групі позивачів, до якої входять передбачувані жертви, кредитори колишньої студії Вайнштейна та деякі колишні співробітники.
  • У Франції за вісім місяців дії закону про заборону сексуальних домагань на вулиці суди оштрафували 447 осіб. Закон ухвалили після випадку з 22-річною студенткою Марі Лагерр. На одній з вулиць Парижа чоловік, який проходив повз дівчини, вигукнув непристойне зауваження, після чого Лагерр сказала йому заткнутися. У відповідь чоловік кинув у неї попільничку, яка була на столі одного з літніх кафе, наздогнав її та вдарив у обличчя. Цей випадок викликав сильний резонанс у французькому суспільстві.