Справа «рюкзаків Авакова»: суд зобовʼязав повернути засудженому Литвину посвідчення заступника міністра МВС і майно

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Суд зобовʼязав повернути Володимиру Литвину, засудженому у так званій справі «рюкзаків Авакова» про розкрадання при закупівлі спорядження для МВС, посвідчення заступника міністра внутрішніх справ.

Про це повідомляють «Українські новини».

Суд також задовольнив клопотання захисту Литвина про повернення йому всіх вилучених під час обшуку речей: 1 тисячу доларів, вісім телефонів та листок з номерами телефонів міністра і держсекретаря МВС Олексія Тахтая.

Адвокати зазначили, що детективи Національно антикорупційного бюро не повертали речі їхньому підзахисному протягом року, хоча умовний термін для Литвина набрав чинності 12 жовтня 2018 року, а арешт з майна вже знято.

Крім того, суд постановив зняти арешт з корпоративних прав компанії «НВП Діапазон».

Що за справа?

Наприкінці жовтня 2017 року НАБУ затримало трьох осіб у справі про розтрату державних коштів при закупівлі рюкзаків для Нацгвардії: сина голови МВС Олександра Авакова, колишнього заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря і Володимира Литвина, який у 2014 році керував IT-компанією Turboseo, переможцем тендеру на поставку рюкзаків.

1 листопада 2017 року суд обрав синові Авакова запобіжний захід у вигляді особистого зобовʼязання з носінням електронного браслета. Такий же запобіжний захід обрали Чеботарю. Також Соломʼянський райсуд Києва заарештував нерухомість Авакова, Чеботаря та Литвина.

5 квітня 2018 року правоохоронці повідомили про завершення досудового розслідування щодо всіх трьох підозрюваних. У Національному антикорупційному бюро тоді заявили, що після того, як захист ознайомиться зі справою, вона буде передана до суду.

Однак у липні 2018 року стало відомо, що прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури закрив справу проти сина Авакова і Сергія Чеботаря — нібито через відсутність доказів їхньої вини.

Головним підозрюваним у розкраданні коштів залишився третій фігурант — Володимир Литвин. Йому інкримінували привласнення майна та підробку документів. Він був єдиним, кого притягли до відповідальності.

5 вересня Литвин визнав провину й уклав угоду зі слідством. 11 вересня Червонозаводський райсуд Харкова засудив підприємця до 5 років вʼязниці умовно з випробувальним терміном у два роки з компенсацією збитків у 5 млн грн, а також 368 тис. грн судових витрат. Суд також затвердив угоду між САП і Литвином про визнання вини.

  • Апеляційний суд Києва залишив без розгляду апеляцію «Центру протидії корупції», який вимагав поновити слідство у справі про розтрату державних коштів при закупівлі рюкзаків для Національної гвардії.