«Дає поганий приклад для архієреїв церкви». Філарет звинуватив Епіфанія у порушенні православної традиції

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Почесний патріарх Православної церкви України, колишній глава Української православної церкви (Київського патріархату) Філарет звинуватив предстоятеля ПЦУ Епіфанія у порушенні православної традиції і канонів.

Про це повідомляє прес-служба Філарета.

«Отримав Ваш указ про прийняття в свою єпархію забороненого мною в священнослужінні протоієрея Олександра Трофимлюка і Свято-Покровський прихід на Соломʼянці, з його духовенством, без відпускної грамоти», — написав у листі патріарх і додав, що такі дії «дають поганий приклад для архієреїв церкви».

На його думку, рішення Епіфанія може посилити розкол церкви.

«Такі дії не тільки не призведуть до єдності нашої Церкви і всього українського православʼя, а [спричинять] до руйнування того, що призвело до отримання Томосу про автокефалію і Вашого обрання на посаду предстоятеля», — йдеться у листі.

  • Предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Епіфаній видав указ, згідно з яким документи від імені релігійного обʼєднання «Українська православна церква Київського патріархату», видані після 30 січня 2019 року, є недійсними.
  • Православна церква України (ПЦУ) розʼяснила, чому Київського патріархату (УПЦ КП) більше немає, нагадавши, що він увійшов до складу ПЦУ на Обʼєднавчому соборі.
  • 24 травня відбулося засідання Священного синоду. На ній сторони обговорили ситуацію, яка склалася в ПЦУ, і заяви, які звучали протягом останніх двох тижнів. Але Філарет продовжив наполягати на тому, що Київський патріархат ще існує і його не зняли з реєстрації.