«Сподіваюся на припинення вогню». Голова місії ОБСЄ в Україні Апакан передав повноваження новому очільнику Халіту Чевіку

Автор:
Тетяна Яворович
Дата:
«Сподіваюся на припинення вогню». Голова місії ОБСЄ в Україні Апакан передав повноваження новому очільнику Халіту Чевіку

Екс-посол Туреччини в ООН Яшар Халіт Чевік

Albin Lohr-Jones / Pacific Press / LightRocket via Getty Images

Ертурула Апакана на посаді голови Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні з 1 червня замінить кадровий дипломат, екс-посол Туреччини в ООН Яшар Халіт Чевік. Про це повідомляють на сайті ОБСЄ.

Апакан очолював СММ ОБСЄ в Україні з 2 квітня 2014 року.

«Я покидаю країну з надією, що стале припинення вогню скоро стане реальністю», — заявив Апакан на прощальній церемонії у Відні.

«ОБСЄ віддає належне видатному дипломату, голові СММ ОБСЄ, послу Ертурулу Апакану. Він керував СММ ОБСЄ в Україні протягом 5 років з відданістю і людяністю. Ми пишаємося тим, що він був частиною ОБСЄ і вдячні за його внесок», — йдеться у заяві місії.

Глава МЗС Словаччини Мирослав Лайчак вручив турецькому послові золоту медаль, яка є вищим визнанням словацької дипломатичної служби.

Чевік є кадровим дипломатом, з 2012 до 2016 був постійним представником Туреччини в ООН.

  • Моніторингова місія ОБСЄ почала роботу в Україні в березні 2014 року. У квітні 2014 року тодішній голова ОБСЄ Дідьє Буркхальтер призначив головою моніторингової місії колишнього постійного представника Туреччини в ООН Ертурула Апакана. Апакан також був координатором безпекової підгрупи Тристоронньої контактної групи.
  • 27 березня у Державному департаменті США повідомили, що місію ОБСЄ в Україні очолить турецький дипломат Яшар Халіт Чевік.
  • 1 листопада 2о18 року британець Марк Етерінгтон змінив на посаді заступника голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександра Хуга.