У Лондоні судять ювеліра, який вкрав у індійського банку $2 млрд. Це рекордне розкрадання для Індії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
У Лондоні судять ювеліра, який вкрав у індійського банку $2 млрд. Це рекордне розкрадання для Індії

Cameron Clegg / Gallo Images / Getty Images

У Лондоні судять індійського ювеліра-мільярдера Нірава Моді за розкрадання близько $2 млрд коштів національного банку Індії Punjab National Bank.

Як пише EuroNews, 48-річного Моді заарештували ще 19 березня.

Сьогодні, 30 травня, на першому засіданні суду з питання про екстрадицію, адвокат ювеліра заявив, що індійська влада ще не представила повні докази проти його підзахисного, після чого суддя ухвалив рішення про взяття Моді під варту до 27 червня.

Суд також відмовив Моді у заставі через побоювання, що він може втекти.

Хто такий Нірава Моді?

Моді є власником найвідомішої ювелірної компанії Індії Firestar Diamond. Він також належить до найбагатших індійців. У 2017 році журнал Forbes оцінив його статки в $1,8 мільярда. Цього ж року прибуток Firestar Diamond склав $2,3 мільярда. Прикраси його компанії купують багато голлівудських зірок, як-от Кейт Вінслет і Дакота Джонсон.

Махінації та переслідування

На початку 2018 року фінансові регулятори Індії викрили схему Моді та його дядька — підприємця Мехула Чоксі. Вони майже сім років брали у Punjab National Bank гарантії на кредити в інших банках, а після виводили гроші на рахунки підставних фірм. Жоден з кредитів не повернули.

У січні 2018 року Моді та Чоксі залишили Індію, за кілька тижнів до того, як їхню схему розкрили. Через кілька місяців їх оголосили в міжнародний розшук. Моді намагався отримати у Великій Британії політичний притулок, але врешті-врешт був заарештований.