Суперечки з Ляшком і згадки про більшовиків. У Зеленського опублікували стенограму консультацій із головами фракцій про розпуск Ради

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Адміністрація президента опублікувала стенограму консультаційної зустрічі Володимира Зеленського з керівництвом Верховної Ради та парламентських фракцій, на якій обговорювали питання розпуску парламенту.

Нагадаємо, що після цієї зустрічі, увечері 21 травня був оприлюднений указ президента про припинення повноважень Верховної Ради VIII скликання і призначення дострокових виборів на 21 липня.

Спікер Ради Андрій Парубій першим почав розмову і заявив Зеленському про неконституційність розпуску парламенту, а також наполягав на тому, що коаліція розпалася не в 2016 році, як стверджував президент.

«Не бачу жодної конституційної підстави для указу про розпуск парламенту. Наразі, більш того, ми перебуваємо в конституційному процесі консультацій зі створення нової коаліції. І в тих консультаціях бере участь багато фракцій, які тут присутні. Я не знаю, яким чином завершаться ці консультації, але цей процес розпочався 17 травня і згідно з Конституцією він має тривати до 17 червня. Фактично тоді ми можемо і будемо мати підстави для проведення консультацій з приводу передчасних виборів», — сказав він.

Зеленський говорив про доцільність розпуску саме зараз, але Парубій заперечив тим, що головне — закон, і навів приклад з більшовиками. «Політична доцільність — це важливий момент, він застосовувався дуже часто і в нашій історії сто років тому, коли прийшли більшовики, і він застосовувався і протягом трьохста років, але закон — ключовий момент для прийняття цих рішень. І коли гарант Конституції в перший день може чинити дії, які порушують Конституцію, це може мати дуже погані наслідки для держави загалом», — зазначив спікер.

Усю першу половину зустрічі Зеленського та Парубія перебивав Олег Ляшко. Він скаржився на те, що йому не дозволили вести стрім і заявив, що його нібито били.

«Коли я намагався пройти, вони [охоронці] мене відштовхували, вони мене били, вони забрали у мене телефон. Я повідомляю, якщо ви мабуть про це не знаєте, я повідомляю вас про цей факт», — скаржився Ляшко.

Потім він також почав говорити, що розпуск Ради незаконний і заявив про «узурпацію влади».

Ляшко заявив, що рішення Зеленського має тільки одну мету — «захопити парламент» і провести туди свою більшість. «Ваше політичне рішення продиктовано, на мою думку, тільки одним: скористатися своїми рейтингами, щоб захопити більшість у парламенті. Я хочу Вам нагадати, що більшість у парламенті мав уже Янукович, і багато хто мав, чим вони закінчували? Тому захоплення більшості в парламенті при старій корумпованій виборчій системі означає тільки одне, — що Ви постанете перед тими ж проблемами, перед якими поставали всі — Порошенко, Янукович, Ющенко і всі інші», — сказав він.

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що ніхто не боїться розпуску і всі готові до виборів.

Більшість представників фракцій погодилися з розпуском, оскільки на це є «громадський запит».

При цьому учасники не змогли знайти компромісу щодо змін у чинний закон про вибори, які скасують мажоритарну систему і зменшать прохідний барʼєр.

На зустрічі також піднімалася тема військовополонених і політвʼязнів, яких утримують у Росії. Усі зійшлися на тому, що необхідно працювати над поверненням українців додому.

  • Раніше спікер Ради Андрій Парубій вимагав оприлюднити стенограму та відеозапис консультацій, оскільки обговорювалися «не приватні моменти», і суспільство має знати, про що говорили політики.
  • Глава «Радикальної партії» Олег Ляшко посварився із працівниками держохорони в Адміністрації президента. Нардеп почав вести стрім з телефону і заявив, що буде знімати всю консультацію, але йому цього не дали зробити.