У Росії заявили, що перевели політвʼязня Балуха в лікарню

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
У Росії заявили, що перевели політвʼязня Балуха в лікарню

Facebook / Crimean Human Rights Group

Російські тюремники нібито перевели в лікарню українського політвʼязня Володимира Балуха, який незаконно відбуває покарання в колонії у Тверській області.

Про це повідомляє «Крим.Реалії» з посиланням на відповідь уповноваженого з прав людини у Тверській області.

«Ми звʼязувалися з Федеральною службою виконання покарань, Володимира Балуха переведено в обласну лікарню ФСВП, у місті Торжок», — заявили там.

При цьому адвокат активіста Ольга Дінзе заявила, що в неї немає підтверджень цієї інформації.

«Я звернулася до в. о. начальника колонії з проханням дозволити відвідування Балуха лікарем з метою його первинного огляду та встановлення наявності або відсутності ознак того чи іншого захворювання з урахуванням його скарг на стан здоровʼя. Якщо його переведуть до лікувально-профілактичного закладу, то винятково з метою відмови в задоволенні мого прхання і створення видимості надання медичної допомоги. Відповідь на мою заяву досі не надійшла», — сказала вона, додавши, що має намір відвідати свого підзахисного наступного тижня та отримати більше інформації про його місце перебування та стан.

  • ФСБ Росії затримала Володимира Балуха 8 грудня 2016 року в Криму. Працівники ФСБ заявили, що знайшли на горищі будинку, де живе активіст, 90 патронів і кілька тротилових шашок. Захист Балуха та правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію — через те, що відмовився знімати прапор України у дворі свого будинку в Криму. 16 січня 2018 року Балуха визнали винним у зберіганні боєприпасів.
  • Балуха засудили до пʼяти років колонії за сукупністю двох кримінальних справ — про незаконне зберігання зброї і вибухівки та дезорганізацію діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства. 3 жовтня 2018 року «Верховний суд» Криму помʼякшив вирок на місяць.
  • У квітні кримський «суд» збільшив термін Балуху — суддя вирішила рахувати термін його перебування в СІЗО як день за день і тим самим продовжила час утримання в колонії.
  • У травні Балух написав листа, у якому повідомив, що його хочуть позбавити українського громадянства.