Лідер Північній Кореї стратив спецпосланця і 4 дипломатів після ядерних перемовин із Трампом

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Лідер Північній Кореї стратив спецпосланця і 4 дипломатів після ядерних перемовин із Трампом

Pyeongyang Press Corps / Pool / Getty Images

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин стратив свого спецпосланця на ядерних переговорах зі США після невдалого саміту з американським президентом Дональдом Трампом у Ханої (В’єтнам) в лютому цього року.

Про це повідомляє південнокорейська газета Chosun Ilbo, пише «Радіо Свобода».

За її даними, посланець Кім Хек Чхоль та ще чотири співробітники Міністерства закордонних справ КНДР були страчені в березні на аеродромі Мірім у Пхеньяні за звинуваченням у шпигунстві на користь Сполучених Штатів. У газеті йдеться, що цю інформацію підтвердило анонімне джерело.

«Кім Хек Чхоль був звинувачений у шпигунстві на користь США за погану звітність щодо переговорів без належного розуміння намірів США», — вказує джерело.

Кім Ен Чол, колега державного секретаря США Майкла Помпео з переговорів, також був відправлений до трудового табору недалеко від кордону з Китаєм.

  • Саміт у Ханої став другим між Кім Чен Ином і Трампом. Проте сторони на ньому не змогли дійти згоди через конфлікти: США закликали до повного безʼядерного статусу Корейського півострова, а Північна Корея вимагала ослабити американські санкції. Переговори закінчились достроково.
  • Перші переговори відбулися 12 червня 2018 року в Сінгапурі. Тоді сторони підписали документ, згідно з яким Північна Корея зобов’язалася проводити ядерне роззброєння у відповідь на гарантії безпеки з боку США. Проте з того часу значного прогресу в питанні денуклеаризації КНДР не було.