Зеленський провів першу нараду РНБО. Мова йшла про енергетичну безпеку та трагедії на шахтах

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Зеленський провів першу нараду РНБО. Мова йшла про енергетичну безпеку та трагедії на шахтах

Адміністрація Президента України

Президент Володимир Зеленський провів перше засідання Ради національної безпеки і оборони з оновленим складом, на якому обговорювалася енергетична безпека країни та недавні трагедії на шахтах, внаслідок яких загинули люди.

Про це повідомляє Адміністрація президента.

«Два роки тому загинули вісім гірників на шахті «Степова» ДП «Львіввугілля». Нещодавно загинули 17 шахтарів на шахті «Східкарбон» біля Луганська. Це все наші люди. Проблеми у вугільній галузі мають спільні корені, де б вони не виникали [...]. Якщо на фронті вбивають кулі і снаряди, то в тилу — безвідповідальність, безгосподарність і корупція», — підкреслив Зеленський.

Наголошується, що у звʼязку з цим протягом двох тижнів будуть прийняті відповідні рішення.

За словами президента, з 2014 по 2018 рік видобуток вугілля державними підприємствами зменшився на 47%, а економіка критично залежить від імпорту енергоносіїв, і дуже мало було зроблено для їх отримання з різних джерел.

Зеленський також зазначив, що одним із зобовʼязань країни перед ЄС є реформування енергетичної сфери, а для цього необхідно демонополізувати енергетичні ринки.

«Але в умовах суцільної монополізації можуть виникнути ризики й для виробників, і для споживачів, і для економіки України в цілому. Про це нас попереджають міжнародні партнери», — сказав президент і додав, що з 1 липня повинен запрацювати черговий етап ринку електроенергії.

  • 31 травня президент Володимир Зеленський призначив нових членів Ради національної безпеки і оборони. Новими членами РНБО стали Баканов, Богдан, Пристайко, Данилюк, Маркарова, Хомчак і Рябошапка. Цим же указом Зеленський вивів зі складу РНБО Ігоря Райніна, Олександра Турчинова, Віктора Муженка та Юрія Стеця.