Конгрес США опублікував законопроект про санкції проти російського газопроводу «Північний потік — 2»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Конгрес США оприлюднив законопроект про введення санкцій стосовно фізичних та юридичних осіб, які беруть участь у будівництві російського газопроводу «Північний потік — 2», по якому природний газ постачатиметься з РФ до Німеччини.

Проект передбачає введення обмежувальних заходів щодо компаній, які надають судна для прокладки трубопроводу, а також проти страховиків таких суден.

Порушники зіткнуться з тим, що США не видаватиме візи, заборонить проводити платежі та операції з нерухомістю в юрисдикції Сполучених Штатів та накладе арешти на капітал. Крім того, може вводитися заборона на експорт товарів і технологій на адресу компанії, що потрапила під санкції, а також мораторій на укладання контрактів з урядом США. При цьому, американським фінкомпаніям заборонять видавати кредити порушникам на загальну суму понад $10 млн.

  • «Північний потік — 2» пройде по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Загальна протяжність газопроводу складе понад 1 200 км, а очікувана потужність — 55 млрд кубометрів на рік. Будує його компанія Nord Stream 2 AD, яку заснував «Газпром».
  • Закон про санкції проти російського трубопроводу на початку травня підготували два американські сенатори — республіканець Тед Круз і демократ Джин Шахін.
  • Дату завершення будівництва газопроводу «Північний потік — 2» відсунули на другу половину 2020 року. І це за умови, якщо Данія дозволить будівництво на південний схід від Борнхольма.