Опубліковані оригінали «пакту Молотова — Ріббентропа». У ньому є пункт про захоплення країн Балтії та Польщі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Опубліковані оригінали «пакту Молотова — Ріббентропа». У ньому є пункт про захоплення країн Балтії та Польщі

В'ячеслав Молотов підписує Договір про дружбу та кордон між СРСР та Німеччиною.

National Archives & Records Administration / Wikimedia Commons

Уперше опубліковані сканкопії Договору про ненапад, він же «пакт Молотова — Ріббентропа», між нацистською Німеччиною та СРСР, який був підписаний 23 серпня 1939 року. Копії документа і секретного додаткового протоколу до нього опублікував фонд «Историческая память», який отримав скани від Історико-документального департаменту МЗС Росії.

На договорі можна побачити підписи наркома закордонних справ СРСР Вʼячеслава Молотова і міністра закордонних справ нацистської Німеччини Йоахіма фон Ріббентропа.

У додатковому протоколі зазначено, що сторони домовилися «про розмежування сфер обопільних інтересів у Східній Європі» у разі «територіально-політичного перевлаштування областей», які входять до складу країн Балтії (Фінляндії, Литви, Латвії, Естонії) та Польщі. Також обумовлюються межі цих сфер інтересів.

Фонд Историческая память

Фонд Историческая память

Нагадаємо, що вже 1 вересня після підписання договору Німеччина напала на Польщу і почалася Друга світова війна. 17 вересня східну територію Польщі почав окуповувати радянський агресор. Згодом Польщу поділили відповідно до «сфер інтересів», які були зазначені у секретному протоколі до договору.

За кілька місяців Радянський Союз вторгся на територію Фінляндії, але вже через рік зазнав принизливої поразки.