Зеленський вимагає від Баканова звіту за два тижні роботи СБУ. Мова йшла про контрабанду та запит суспільства на справедливість

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Зеленський вимагає від Баканова звіту за два тижні роботи СБУ. Мова йшла про контрабанду та запит суспільства на справедливість

Адміністрація Президента України

Президент Володимир Зеленський вимагає від першого заступника голови Служби безпеки Івана Баканова звіту про виконану роботу відомства за два тижні. Він зустрівся з Бакановим в Адміністрації президента й обговорив з ним проблему контрабанди, а також питання про швидке «перезавантаження СБУ». Про це повідомляє прес-служба АП.

«Ми зараз говоримо не про наші особисті взаємини, а про дуже серйозну відповідальність перед народом України. Ти — виконувач обов’язків голови СБУ. Я дуже хочу, щоб не тільки я поважав тебе як товариша, а щоб тебе поважав народ України. У нас дуже мало часу, щоб провести перезавантаження СБУ. Нам потрібні реальні кримінальні справи. Треба розібратися з контрабандою», — заявив Зеленський.

Він також зазначив, що зараз в українського суспільства є «запит на справедливість» і необхідно показати реальну роботу відомства.

Баканов відповів, що докладе всіх зусиль для виконання доручень президента, а також для боротьби з тіньовою економікою та контрабандою. Він також додав, що має намір культивувати в лавах Служби безпеки «людські цінності».

«Ми завжди казали один одному правду, не давали казати неправду іншим. Ми ніколи не крали, не давали красти іншим і завжди залишалися людьми. Мені здається, що пріоритетом роботи СБУ мають бути такі цінності. За будь-яких обставин ми маємо залишатися людьми», — сказав Баканов.

Після зустрічі з президентом на брифінгу Баканов заявив, що «більше не буде ніяких «кришуючих», ніяких «смотрящих» ні за якими бізнесами та тіньовими угодами. Наше завдання — вивести тіньовий бізнес. Тому що саме він є кормовою базою для корупції».

Баканов додав, що СБУ більше не буде «оглядатися ні на які прізвища» і почне активно діяти в рамках закону.

  • 22 травня президент призначив Івана Баканова першим заступником голови Служби безпеки — начальником Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління Служби безпеки України.
  • Іван Баканов є близьким другом Зеленського, був керівником «Студії «Квартал 95». З президентом вони вчилися в одній школі, а пізніше — у Криворізькому економічному інституті. У 2017 році Баканов очолив партію «Слуга народу», а вже менш ніж за два роки — передвиборчий штаб Зеленського. 18 квітня цього року Зеленський представив команду і вказав у ній Баканова як відповідального за взаємодію з Верховною Радою.