Шведський суд відмовив у заочному арешті Ассанжа

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Шведський суд відмовив у заочному арешті Ассанжа

Victoria Jones / PA Images via Getty Images

Суд Швеції не задовольнив запит прокуратури про заочний арешт засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа. Пряму трансляцію судового засідання проводив телеканал SVT.

Проте прокурор зазначив, що розслідування справи Ассанжа буде тривати, не дивлячись на рішення суду, який відмовив у його арешті.

20 травня шведська прокуратура направила запит до суду про заочний арешт Джуліана Ассанжа за підозрою в зґвалтуванні. Як повідомила заступник головного прокурора Єва-Марі Перссон, якби окружний суд вирішив заарештувати Ассанжа, то вона почала б процедуру видачі європейського ордера на арешт із проханням про екстрадицію до Швеції.

  • 13 травня шведська прокуратура відновила попереднє розслідування щодо Ассанжа. У 2010 році він відвідав Швецію, і тоді дві шведські жінки заявили, що стали жертвами сексуальних злочинів, скоєних Ассанжем.
  • Спеціальний доповідач ООН із питань катувань Нільс Мельцер заявив, що до засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа застосовували «психологічні тортури».
  • Засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа в 2010 році звинуватили в сексуальних домаганнях і зґвалтуванні у Швеції. Скандинавська країна видала ордер на його арешт, але Ассанж попросив прихистку на території посольства Еквадору в Лондоні. З 2012 року він перебуває в посольстві, де отримав політичний притулок. 11 квітня Еквадор позбавив співзасновника Wikileaks Джуліана Ассанжа дипломатичного притулку. Його заарештувала британська поліція.