Фестиваль Burning Man — під загрозою закриття. Влада вимагає обшукувати учасників на предмет наркотиків і встановити бетонні огорожі

Дата:
Фестиваль Burning Man — під загрозою закриття. Влада вимагає обшукувати учасників на предмет наркотиків і встановити бетонні огорожі

Duncan Rawlinson / Flickr

Некомерційний культовий фестиваль Burning Man, який щорічно проходить у пустелі Блек-Рок (США, штат Невада), може закритися. Як пише Bloomberg, організатори не можуть домовитися з федеральною владою про заходи безпеки на фестивалі.

Переговори з Бюро з управління земельними ресурсами США (видає дозволи на оренду землі) тривають із 2016 року. Йдеться про 10-річний дозвіл на оренду площі для фестивалю, який відбувається США з 1986 року.

Щорічно фестиваль Burning Man відвідують близько 80 тисяч людей.

За словами виконавчого директора Burning Man Меріан Гуделл, фестиваль звинувачують у забрудненні повітря, а також загрозах для здоровʼя населення. «Федерали» також заявили про випадки сексуального насильства під час заходу, торгівлю вогнепальною зброєю та наркотиками. Бюро готове продовжити дозвіл на оренду землі, змінивши умови проведення фестивалю. Організаторів можуть зобовʼязати встановити контейнери для сміття, а також бетонні барʼєри для транспорту. Крім того, рекомендується найняти приватні охоронні служби, щоб шукати в учасників на вході зброю та наркотики.

«Ми не будемо проводити Burning Man, якщо доведеться поставити біля воріт сміттєві контейнери, цементні барʼєри або рамки металодетекторів та почати обшукувати наших відвідувачів», — заявила Гуделл.

За оцінками організаторів, виконання вимог влади обійдеться додатково в $20 млн. При тому, що загальний бюджет фестивалю становить $40 млн. Щорічно федеральний бюджет США отримує 3% від валового доходу заходу, плата за оренду землі становить $3,5 млн, а владі Невади Burning Man сплачує близько $3 млн державного податку на розваги.

Якщо організація погодиться на нові умови оренди, зміни вводитимуться поетапно з 2020 року.